Dat verklaarde het Britse Consulaat. Volgens het consulaat wil het Chinese bestuur niet dat er civil unions (te vergelijken met ons geregistreerd partnerschap) worden afgesloten op het grondgebied van Hong Kong.
Sinds vorig jaar kunnen Britten overal ter wereld een geregistreerd partnerschap sluiten met een niet-Britse partner. Die partnerschappen moeten in de Britse ambassades afgesloten worden en zijn enkel geldig als ze toegelaten worden door de plaatselijke overheden.
Hong Kong was tot 1997 een Britse kolonie. Op de voormalige Britse kolonie wonen nog steeds 200.000 Britten.
Het bestuur van Hong Kong heeft nu beslist dat de partnerschapsregistraties die in het Britse consulaat worden afgesloten voorlopig niet aanvaardbaar zijn. Het bestuur van Hong Kong nam de beslissing omdat er momenteel nog onderzocht wordt hoe de discriminatie van homo’s en lesbiennes wettelijk kan worden aangepakt.
De regering zegt niet de indruk te willen wekken een kant te kiezen terwijl de besprekingen over deze kwestie nog gaande zijn. Dat is een twijfelachtige uitspraak, want homoseksuele contacten tussen mannen zijn op basis van een oude koloniale wet strafbaar in de voormalige Britse kroonkolonie. Het Hooggerechtshof heeft echter bepaald dat deze oude wet in strijd is met de grondwettelijke non-discriminatiebepalingen en daarom geschrapt moet worden. De regering verzet zich daartegen en is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.
Tot nu toe kunnen Britten civil unions sluiten op hun ambassade in Australie, Kroatiƫ, Israƫl, Zwitserland, Vietnam, Colombia, Japan, Turkmenistan, Costa Rica en in verschillende staten in de VS.
Zie voor meer informatie het dossier Homohuwelijk.
En specifiek voor Hong Kong: