Terug naar overzicht

België - hoopvol stemming adoptie in Senaat

Het wetsontwerp zoals het nu voorligt, is duidelijk en correct. Het biedt een oplossing voor een bestaande maatschappelijke situatie en het maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen of tussen de verschillende soorten adoptie.

Maar mogelijk duikt het amendement van Patrick Vankrunkelsven opnieuw op. De Holebifederatie België hoopt dat het geen meerderheid haalt. De amendement betekent namelijk een uitholling van het wetsontwerp.

‘Het amendement van Vankrunkelsven dat één van beide ouders een biologische band moet hebben met het kind om adoptie mogelijk te maken, is onzin’, beweert Stessens. ‘Adoptie is in de eerste plaats nodig voor lesbische meemoeders die een juridische band willen bekomen met hun eigen kind. Maar dat is geen reden om mannen uit te sluiten van de adoptieprocedures. De adoptieprocedures zijn streng en grondig en we hebben daar vertrouwen in’. Volgens de Holebifederatie België haalde het amendement van Vankrunkelsven terecht geen meerderheid in de Commissie Justitie.

Enkel als het wetsontwerp door de Senaat geamendeerd wordt, keert het terug naar de Kamer. Als de Senaat geen amendementen goedkeurt bij meerderheid, zal adoptie sowieso opengesteld worden, ongeacht de eindstemming. ‘We hopen natuurlijk dat het positieve signaal uit de Kamer in de Senaat bevestigd wordt’, zegt Mieke Stessens, woordvoerder van de Holebifederatie België.

De Senaat is conservatiever dan de Kamer als het over holebi-adoptie gaat. ‘Toch zijn we hoopvol’, zegt Mieke Stessens.

De Holebifederatie België staat erop dat het wetsontwerp in haar oorspronkelijke vorm wordt goedgekeurd. De organisatie laat weten niet tevreden te zullen zijn met een ‘afkooksel’ van het huidige wetsvoorstel.

De Holebifederatie begrijpt niet waarom het adoptiedossier zoveel commotie heeft veroorzaakt. ‘We willen met de openstelling enkel een maatschappelijke situatie correct regelen. We willen tegemoet komen aan een prangende nood van kinderen van holebi’s. Kinderen hebben recht op twee volwaardige ouders, op juridische zekerheid en bescherming’, zegt Mieke Stessens.

In Nederland kunnen homo- en lesboparen al adopteren. Probleem dat de regels afwijken van die van hetero(echt)paren en dat pakt onrechtvaardig uit voor lesbische (echt)paren, waarvan de meemoeder niet onmiddellijk na de geboorte van het kind van de partner juridisch ouderschap kan krijgen, maar pas dan een adoptieprocedure kan beginnen. Dat betekent dat er minstens een jaar geen juridische band tussen de meemoeder en het kind is. En dat is een gevaar als de natuurlijke moeder iets noodlottigs gebeurd. Een Kamermeerderheid in Nederland wil dit probleem oplossen, minister Donner maakt daar niet veel haast mee en het initiatief daarvoor vanuit de Kamer zelf laat nog op zich wachten.

Zie voor meer informatie:

België – Senaat tegen amendementen homo-adoptie

België – Raad van State voor Homo-adoptie