Israël erkent daarmee officieel dat ook homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers waren van de Nazi-vervolgingen.
Amir Sumaka’i-Finke en Yitzhak Shnoor, leden van het bestuur van het Jeruzalem Open House, legden namens de Israëlische holebigemeenschap een krans bij het monument ter herdenking van de opstand in het ghetto van Warschau.
De plechtigheid vond in aanwezigheid van de Israëlische president Katsev en premier Olmert plaats in Yad Vashem, het centrum in Jeruzalem ter herinnering aan de miljoenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd en vermoord door de Nazi’s.
‘Als homoman en telg uit een familie van overlevenden van de Holocaust had ik tijdens het leggen van de krans het gevoel dat ik er iets tot een afronding gekomen is door aan deze plechtigheid deel te nemen als vertegenwoordiger van de holebigemeenschap in Israël’, zei Amir Sumaka’i-Fink na afloop van de herdenkingsbijeenkomst.
In de concentratiekampen van het Nazi-regime werden niet enkel miljoenen joden vermoord. Ook politieke gevangenen en leden van minderheidsgroepen werden slachtoffer, waar onder ook homoseksuelen. Zij werden in de kampen gedwongen een roze driehoek te dragen. Geschat wordt dat tussen de 5.000 en 15.000 homoseksuelen zijn omgekomen in de Nazi-concentratiekampen.
Boek en tentoonstelling verzet en vervolging
Over de vervolging, maar ook het verzet, van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn recent een tweetal boeken verschenen en is een tentoonstelling te zien in herdenkingscentrum Westerbork.
De tentoonstelling werd onder grote belangstelling afgelopen vrijdag 21 april geopend door VVD-Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.
Zie daarover de volgende berichten: