Atef Salib: ‘Niets voor niets is ons motto: ‘Habibi Ana – het Arabisch homocafé waar iedereen welkom is!’ Natuurlijk is de sfeer hetzelfde: we draaien muziek uit de hele Arabische wereld en Turkije en uiteraard kun je bij ons nog altijd je waterpijp roken. Het is alleen allemaal wat comfortabeler worden’.
Vijfjarig bestaan
Behalve de heropening, viert Habibi Ana op de drukke Amsterdamse Koninginnenacht ook het vijfjarig bestaan. Voor een doorsnee kroeg is dat al een mijlpaal – Salib, twintig jaar horeca-ervaring: ‘Dan is de zaak levensvatbaar gebleken’- maar voor een café met een ‘hoog risicogehalte’ is het ronduit een prestatie het eerste lustrum te halen.
Boze tongen
‘Natuurlijk zijn hier wel eens wat kleine schermutselingen en ook is er wel eens een steen door de ruit gegaan’, aldus de kroegbaas. ‘Maar noem mij nou eens een café waar helemaal nooit iets gebeurt? Overal is wat, dus ook bij ons’.
‘Zo beweerden boze tongen dat we failliet waren, alleen al op grond van het feit dat de gevel van het pand waarin het café is gevestigd in de steigers stond. Onzin, want het gebouw werd gerenoveerd en de kroeg verbouwd. De bar is verplaatst, een airconditioning is aangebracht en de dansvloer is vernieuwd. Het resultaat mag er zijn’, aldus Salib.
Voorbeeld hoe het anders kan
En dat wil Salib graag laten zien. Juist in een tijd dat de spanning tussen allochtonen en homo’s lijkt toe te nemen, is de heropening van de Habibi Ana een voorbeeld van hoe het anders kan. ‘Bij ons in het café ziet eigenlijk iedereen er anders uit, gedraagt zich anders en is vaak in het dagelijks leven een andere persoon. Logisch, alle bezoekers hebben een verschillende culturele achtergrond en niet iedereen is out. Maar doordat men respect voor elkaar heeft en iedereen in zijn of haar waarde laat, heerst er in de Habibi Ana altijd een ontspannen, opgeruimde sfeer.
Dat zul je zien als je erbij bent op de heropening. Hoe dan ook wordt het feest’.