Dat meldt de Church of England Newspaper. In juni moet de synode van de Amerikaanse Episcopaalse Kerk (ECUSA) besluiten of zij terugkomt van de wijding van een openlijk homoseksueel samenlevende bisschop en het inzegenen van homorelaties.
Aartsbisschop
Rowan Williams
bespreekt met bisschoppen en organisaties binnen de kerk, hoe hij moet reageren als de Amerikaanse kerk haar critici onvoldoende tegemoetkomt. Zeker twintig van de 38 Anglicaanse Kerken in de wereld willen dan dat de ECUSA uit de kerkfamilie wordt gezet, of zelf een alternatieve Anglicaanse Gemeenschap vormen.
Een vraag voor Williams is bijvoorbeeld of hij Amerikaanse bisschoppen de toegang tot de wereldwijde bisschoppenconferentie in 2008 in Londen kan ontzeggen. Ook zoekt hij advies om de uitspraken van de Amerikaanse synode te kunnen beoordelen.
Een groep Engelse bisschoppen onder leiding van Williams ontving onder meer delegaties van kerkelijke zendingsorganisaties, van bezwaarden binnen de ECUSA en van de evangelicale organisatie Anglican Mainstream.
Chris Sugden van Anglican Mainstream maakte daar nog eens duidelijk dat zijn organisatie niet met minder genoegen neemt dan ‘berouw en herroeping’ van de wijding van ‘homobisschop’
Gene Robinson
.
Dat zou betekenen dat een Amerikaanse synode-uitspraak om niet méér homoseksueel samenlevende bisschoppen te benoemen, niet voldoende zou zijn. En dat is zeker pikant omdat de Episcopale Kerk van San Francisco op het punt staat een nieuwe bisschop te kiezen en de voornaamste kandidaat is een vrouw met een openlijk lesbische relatie. De benoeming wordt al op 6 mei aanstaande verwacht.
De anglicaanse leider heeft ook gesproken met de voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, Frank Griswold. Die zei zaterdag in een interview met de Britse krant The Times dat hij geen spijt had van de wijding van bisschop Robinson. Bisschoppen worden in de ECUSA door hun bisdom gekozen; de synode moet een verkiezing bekrachtigen.
Volgens de weekkrant van de Engelse Anglicaanse Kerk is aartsbisschop Williams de laatste tijd pessimistischer geworden over de kansen de anglicanen wereldwijd bij elkaar te houden.
Zie voor meer informatie: