Terug naar overzicht

Coalitie steggelt over huwelijk homo’s

De kleinste coalitiepartner, D66, vindt dat ambtenaren van de burgerlijke stand verplicht zijn een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht te voltrekken. Het kabinet bij monde van minister Remkes, CDA en VVD beroepen zich daarentegen op eerdere afspraken en het regeerakkoord, waarin een uitzondering wordt gemaakt voor ambtenaren met gewetensbezwaren.

De fractieleiders van de drie regeringspartijen hebben donderdag overleg gevoerd over een motie van de PvdA, de grootste oppositiepartij, waarin staat dat ambtenaren gehouden zijn de Nederlandse wet uit te voeren. Omdat er maar één huwelijk is opengesteld voor alle paren omgeacht het geslacht van de partners, wordt zeker van nieuwe (bijzondere) ambternaren van de burgerlijke stand (babs) daarom gevraagd bereid te toe te zien op het sluiten van alle huwelijken.

Deze PvdA-motie verwoordt precies het standpunt van het COC en is mede door de lobby over dit onderwerp van het COC ingediend.

De motie van de PvdA is mede ondertekend door de voormalige D66-fractieleider

Boris Dittrich

. CDA en VVD neigen ertoe de motie te verwerpen.

De motie met de handtekening van Dittrich heeft onverwacht een zware politieke lading gekregen door uitspraken van zijn opvolger, Lousewies van der Laan. Zij zei deze week op een partijbijeenkomst dat premier Balkenende zich, tijdens een recente bijeenkomst op een Islamitische universiteit in Indonesië, voluit had moeten uitspreken voor het ‘homohuwelijk’, als verworvenheid in de Nederlandse samenleving. In plaats daarvan memoreerde Balkenende aan het feit dat hij destijds als CDA-Kamerlid tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijkt geslacht had gestemd.

Het COC en vooral de fracties van D66, PvdA en VVD in de Tweede Kamer hebben tegen dat optreden geprotesteerd, omdat de premier daarmee afstand nam van één van de ‘kroonjuwelen’ van de paarse kabinetten.

De afspraken in het regeerakkoord, waarin ruimte wordt gelaten voor ambtenaren met gewetensbezwaren, vloeien voort uit een poging van CDA en VVD om met de kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie een coalitie te vormen na het mislukken van een formatiepoging om tot een regering van CDA en PvdA te komen. Die zogenaamde ‘Staphorster-variant’ strandde echter ook en daarna diende D66 zich alsnog aan en werd het huidige kabinet geformeerd.

Het CDA vindt, volgens Haagse bronnen, dat de wensen van de confessionele partijen moeten worden gehonoreerd. Maar D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan heeft nu net laten weten in dit soort kwesties de ‘bekrompen ouderwetsheid’ van het CDA zat te zijn…

Zie voor meer informatie het dossier Homohuwelijk.