Van 3 tot en met 7 mei jl. vierde de Moldaafse homobeweging de vijfde verjaardag van de Gay Pride in de hoofdstad Chisinau. Het jaarlijkse evenement georganiseerd door lokale partner van het COC GenderDoc-M begint daarmee al echt een traditie te worden in Moldavie. Thema dit jaar was anti-discriminatiewetgeving.
Verbod parade en kranslegging
Dat de Pride niet ieders waardering kon wegdragen, werd enkele weken vooraf al duidelijk. Godsdienstige organisaties lieten burgemeester Vasile Ursu van Chisinau weten een tegendemonstratie te zullen houden om hun afkeuring van homoseksualiteit te laten blijken.
Voldoende reden om de geplande demonstratie van GenderDoc-M naar het Parlement te verbieden, aldus de burgemeester. Hij vreest voor verstoring van de openbare orde en maatschappelijke ontwrichting.
GenderDoc-M vecht dit besluit momenteel aan bij het Hof van Beroepszaken en is bereid die strijd tot het Europese Hof van de Rechten van de Mens door te zetten.
Ondanks dat is de kranslegging bij een monument voor onderdrukten (van het Sovjet-regime) wel doorgegaan. Tot het laatste moment had de organisatie de locatie geheim gehouden, waardoor het in alle rust heeft kunnen plaatsvinden. Om op de terugweg te bemerken dat de christelijke organisaties tot grote hilariteit van de Pride deelnemers bij het verkeerde monument stonden te wachten.
Wetten en Waarheid
Voor de conferentie met eveneens het thema ‘anti-discriminatie wetgeving’ waren diverse organisaties uit verschillende landen uitgenodigd, waaronder COC Nederland.
De COC inbreng door landelijk bestuurslid
Joyce Hamilton
richtte zich met name op het belang van sociale acceptatie. Met de waarschuwing zich niet blind te staren op wetgeving alleen. Wetgeving biedt belangrijke garanties voor bescherming tegen discriminatie, vrijheden en rechten, maar wetten alleen zijn niet zaligmakend. De ervaring in ons land leert ons immers dat wetten de ideeën en houding van mensen niet veranderen namelijk. Dit werd ter stond bewezen door de representant van de Baptistenkerk die aanwezigen graag wilde ‘helpen hun problemen op te lossen’ door de ‘Waarheid’ te brengen.
Homofobie
Door enerzijds een gevarieerd aanbod aan activiteiten en anderzijds ingegeven door het verbod van de optocht is er veel media-aandacht voor de Pride geweest. Met als hoogtepunt de uitzending van de huwelijksceremonie van een lesbisch stel tijdens de opening op ‘prime time’ nationale televisie.
De ceremonie was een kado van GenderDoc-M aan de twee gelukkigen. Hun getuigenissen van jarenlange intimidatie, bedreigingen door ex-man, buren en politie, tegenwerkende authoriteiten staan symbool voor de vreselijke situatie waarin vele holebi’s zich in Moldavie nog steeds bevinden.
Homofobie is in Moldavië aan de orde van de dag. Het feit dat de gezichten van deelnemers op tv onzichtbaar gemaakt worden, omdat ze anders hun baan kunnen verliezen, spreekt voor zich.
De weg naar een Moldaafse samenleving waar holebi’s in alle vrijheid kunnen leven is nog lang, maar niet onmogelijk. Zeker niet met het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee de professionals en vrijwilligers van GenderDoc-M zich in de strijd werpen.