De herdenking weerspiegelt de diversiteit in de aidswereld: een oude moeder uit de provincie zit naast een drugsgebruiker, een homo naast een Afrikaanse vluchtelinge.
Verbindend element voor de bijeenkomst van dit jaar is het thema Tijd. Terugkijken naar het verleden en tegelijkertijd levensmoed opdoen voor onze eigen toekomst. Het eerbetoon aan de overledenen – de kern van Aids Memorial Day – beïnvloedt immers de eigen levensvisie. Namelijk het besef van de waarde van het eigen leven en de inzet voor preventie en voor de beschikbaarheid van medicijnen wereldwijd.
In Nederland overlijden nog steeds mensen aan de gevolgen van aids, ondanks de medicijnen en de medische mogelijkheden. Anderen leven al meer dan 15 jaar met de gevolgen van hiv/aids, zoals ernstige gezondheidsproblemen en soms psychische klachten vanwege het verlies van talrijke vriendinnen en vrienden om hen heen. Daarnaast groeit het aantal onverzekerden, mensen met hiv/aids die in Nederland in de illegaliteit moeten zien te overleven.
De herdenking op Aids Memorial Day draagt een voor iedereen toegankelijk karakter, met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen.
Op een groot aidslint, internationaal symbool van solidariteit met mensen met hiv/aids, kunnen bezoekers lichtjes aansteken terwijl vertegenwoordigers van alle werelddelen een kaars plaatsen voor de mensen die in hun continent van herkomst zijn overleden aan de gevolgen van aids.
Een nabestaande vertelt hoe het maken van een herinneringsdoek voor zijn overleden partner een hoopvolle stap in het verwerkingsproces betekent. Vele van deze quilts zullen in de kerk te zien zijn. Een compositie van stilte, gedichtflarden en zachte percussie leidt naar een minuten durende litanie waarin de namen van de overledenen klinken.
Sopraan Wiebke Göetjes en de percussie-groep Tam Tam Fatale omlijsten de herdenking. En uiteraard wordt het ‘volkslied van de strijd tegen aids’, The Rose (Bette Middler), gezamenlijk gezongen.
Om het loslaten te symboliseren worden witte ballonnen opgelaten op de Torensluisbrug.
Aids Memorial Day vindt plaats in de Dominicuskerk, Spuistraat 12 te Amsterdam – deur open om 16.00 uur, aanvang 17.00 uur
.
Vanaf 18.30 uur is het Hivcafé – Eerste Helmersstraat 17 te Amsterdam – geopend. Bezoekers zijn de hele avond welkom.