De Halle of Shame-lijst van
Human Rights Watch
, een mensernrechtenorganisatie met een reputatie vergelijkbaar met die van Amnesty International, bevat namen van vijf publieke instanties.
HALL of SHAME 2006
1. Ashutosh Pandey, een hoge politiefunctionaris in Lucknow, India
Omdat hij het internet gebruikte om vier homomannen op te pakken en vervolgens op te sluiten.
2. Minister Rita Verdonk voor Vluchtelingenzaken
Omdat ze ontkende dat er een probleem was met homo’s in Iran en hen daarmee wilde uitwijzen naar een land waar de doodstraf voor homoseksuelen bestaat.
3. President Olusegun Obasanjo van Nigeria
Voorstander van een wet waardoor iedereen die betrokken is bij een holebi-organisatie of -publikatie of steun geeft aan holebi’s en hun rechten vijf jaar cel riskeert. En van een wet die elke vorm van ‘huwelijk’ tussen paren van gelijk geslacht wettelijk verbiedt en het zelfs enkel ceremonieel sluiten van zo’n verbintenis strafbaar stelt.
4. Burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou
Omdat hij de Gay Pride in zijn stad verbiedt om de ‘rechten van de meerderheid veilig te beschermen’.
5. Gerard Allen, afgevaardigde uit Alabama
Omdat hij boeken met een roze inslag uit bibliotheken wil laten verwijderen.
Met de lijst wil Human Rights Watch onder andere aantonen dat er nog veel homofobie is in de wereld. Sodomiewetten, censuur, discriminatie, arrestatie, executie, pesterijen, zijn zaken die nog erg veel voor komen. HRW laat weten dat de lijst niet compleet is en dat deze genomineerden slechts als voorbeeld dienen in een strijd tegen homofobie en voor de gelijke rechten van holebi’s wereldwijd.
HALL of FAME
Er zijn ook vijf landen genomineerd omdat ze een positieve vooruitgang boekten op het vlak van holebirechten.
1. Brazilië
Vanwege de landelijke campagne: Brazil without homophobia.
2. Fiji
Omdat het Hooggerechtshof oordeelde dat de oude koloniale sodomiewet in strijd is met het grondwettelijk vastgelegde principe dat mensen gelijk behandeld dienen te worden ongeacht hun seksuele voorkeur.
3. Roemenië
Waar de sodomiewet werd verworpen en er enkele anti-discriminatiewetten zijn gekomen.
4. Zuid-Afrika
Omdat het Constitutionele Hof oordeelde dat het huwelijk opengesteld dient te worden voor paren van gelijke geslacht. De wet die dit regelt zal in december van dit jaar van kracht worden.
5. Spanje
Waar én het huwelijk werd opengesteld voor paren van gelijk geslacht én een wet is goedgekeurd waardoor transgenders hun identiteit legaal kunnen laten veranderen en gelijke rechten krijgen al op basis van een psychologische evaluatie en niet pas op het moment dat ze door operatief ingrijpen van geslacht verandert zijn.