Als het gaat om discriminatie zijn de ontwikkelingen in Amsterdam divers. Het afgelopen jaar zijn de meldingen van agressie tegen homoseksuelen en autochtone vrouwen op straat toegenomen en werden veel klachten ingediend van discriminatie bij de arbeid met betrekking tot moslimvrouwen (hoofddoek) en mannen (onder meer handen schudden).
De cijfers en meer achtergrondinformatie kunt u lezen in het Jaarverslag 2005 dat te dowloaden is via de website van het MDA.
Dat er meer meldingen zijn, betekent op zich niet dat het aantal incidenten daadwerkelijk is toegenomen. Wellicht is men meer bereid incidenten te melden en minder geneigd te accepteren dat er gediscrimineerd wordt. Discriminatie is daarbij onlosmakelijk verbonden aan het emancipatieproces van minderheden. Bepaalde groepen worden ‘zichtbaarder’ en dus vatbaarder voor discriminatie.
De
campagne
in het kader van Wij Amsterdammers die in samenwerking met de gemeente Amsterdam werd gevoerd, heeft tevens geleid tot een grotere naamsbekendheid van het MDA en een breder netwerk waarbinnen samenwerkingsafspraken zijn gemaakt om de meldingsbereidheid van moslims, joden, homo’s en met name jongeren te vergroten.
Deze campagne benadrukt dat Amsterdam tegen discriminatie is en dat niemand discriminatie hoeft te pikken.
In augustus dit jaar is het tien jaar geleden dat het MDA werd opgericht. Het jaarverslag dat gister is uitgebracht blikt dan ook terug op 10 jaar discriminatie in Amsterdam. Het doel van het MDA is in de 10 jaar onveranderd gebleven: zich inzetten tegen intolerantie en initiatieven stimuleren die de saamhorigheid in de stad bevorderen, door middel van klachtenbehandeling, advies en voorlichting.
Zie voor meer informatie het dossier Veiligheid.