Door een grote toename in de fondsen voor aidsbestrijding, betere toegankelijkheid van geneesmiddelen en toenemende bewustwording is er veel vooruitgang geboekt in het bestrijden van de ziekte.
Aids zal echter een langdurige impact op de wereld hebben, zo bleek dinsdag uit het jaarrapport van UNAids, de aidspreventie-organisatie van de Verenigde Naties.
Preventie
De VN-organisatie waarschuwt dat, hoewel verbeterd, de strijd tegen hiv en aids nog altijd op grote problemen stuit. De preventieprogramma’s bereiken in veel landen niet alle doelen en zijn voor miljoenen mensen ontoegankelijk, zo laat UNAids weten.
‘Al met al denken we dat het aantal hiv-infecties aan het eind van de jaren negentig zijn hoogtepunt heeft bereikt en daarna is gestabiliseerd. In enkele landen neemt het aantal besmettingen nog wel toe. We weten wat we moeten doen om aids een halt toe te roepen. Wat we nu nodig hebben, is de wil om dat ook te doen’, aldus de organisatie in een verklaring.
Overleden
Sinds de infectieziekte werd ontdekt, zijn wereldwijd meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden. In dezelfde periode raakten 65 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.
In 2005 overleden 2,8 miljoen mensen aan aids en raakten meer dan 4,1 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Daarmee bedroeg het totale aantal geïnfecteerde mensen aan het eind van 2005 naar schatting 38,6 miljoen personen. De meesten van hen zijn zich er volgens UNAids niet van bewust dat ze besmet zijn.
Toekomst
Volgens UNAids kunnen betere preventie en behandeling voor 29 miljoen mensen voorkomen dat ze voor 2020 besmet raken met hiv.
Wereldwijd zijn er nog altijd grote verschillen in de manier waarop de ziekte wordt bestreden. Afrika is ten zuiden van de Sahara het zwaarst getroffen. Daar woont tweederde van alle mensen die met hiv zijn geïnfecteerd en er stierven alleen in 2005 al twee miljoen mensen aan aids. Vooral Zuid-Afrika is er nog niet in geslaagd de ziekte tot staan te brengen.
Stabilisering
In andere landen in de wereld dreigt de ziekte ondanks de stabilisering juist meer slachtoffers te maken. In China, Indonesië en Vietnam raakten in 2005 meer mensen besmet, net als in de landen van de voormalige Sovjet-Unie. India gaat aan kop als land met de meeste besmettingen, hoewel Zuid-Afrika procentueel de meeste geïnfecteerden telt.
Er was vorig jaar 6,9 miljard euro voorhanden om aids te bestrijden, maar UNAids verwacht dat in 2008 maar liefst 18,3 miljard euro nodig is. Medicijnen zijn in arme landen beter beschikbaar geworden, waardoor vorig jaar 1,3 miljoen mensen ze konden gebruiken. De Verenigde Naties hebben echter als doel gesteld dat drie miljoen geïnfecteerden de medicijnen zouden krijgen.
Condooms
Condooms en andere middelen die preventief kunnen worden gebruikt, zijn nog altijd slecht toegankelijk in de gebieden waar mensen veel kans hebben om hiv of aids op te lopen. Nog niet éénvijfde van de relevante wereldbevolking kan condooms krijgen en ook programma’s die zijn gericht op drugsverslaafden en prostituees bereiken maar een klein deel van de doelgroep.
Vorige week nog riepen Nederlandse niet-gouvernementele organisaties die zich bezig houden met aids en ‘seksuele gezondheid’ de Verenigde Naties op om afspraken uit 2001 over de bestrijding van aids aan te scherpen.
Zo zou er meer voorlichting moeten komen voor jongeren en moeten ze gemakkelijker toegang krijgen tot condooms. Ook moeten er wereldwijd meer projecten komen voor het verstrekken van schone spuiten aan drugsgebruikers.