De deelnemers aan de Boekarest Pride trokken dwars door het centrum van de Roemeense hoofdstad. Zij protesteerden tegen de discriminatie van holebi’s in het overwegend conservatieve Roemenië en riepen op tot het wettelijk mogelijk maken van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Daarbij waren ook deelnemers uit Groot-Brittannië, Servië en Spanje.
Onderweg is de Pride gestuit op een groep van zeker duizend tegenstanders, die met eieren, stenen en plastic flesjes begonnen te gooien naar de door de politie afgeschermde Pride-deelnemers.
Onder de deelnemers aan het protest tegen de Boekarest Pride waren ook orthodoxe priesters en nonnen en groepen oude vrouwen – net zoals een week eerder bij de Moskou Pride. Zij droegen kruisbeelden en zongen ‘Roemenië wil jullie niet’.
Een groep militanten raakte vervolgens slaags met de oproerpolitie, die daarbij de wapenstok en traangas gebruikten om hen op afstand te houden. Daarbij zijn zo’n tien gewonden gevallen en werden zeker vijftig arrestaties verricht.
Mede door dit doortastende optreden van de politie is een echte confrontatie tussen de Pride-deelnemers en de tegenstanders voorkomen. Wel zijn er later op de dag na de Pride nog hier en daar vechtpartijen uitgebroken – skindheads en andere radicalen sloegen in op mensen die er volgens hen ‘homoseksueel’ uitzagen en ‘verdacht’ werden aan de Pride deelgenomen te hebben.
Ondanks dit alles spreekt Accept, de voornaamste organisator van de Boekarest Pride, van een succes. De demonstratie was met vier- tot vijfhonderd deelnemers weer groter dan vorig jaar – en dat ondanks de gebeurtenissen in Moskou en de religieuze protesten in Roemenië die deze week oplaaiden. Maar vooral ook vanwege het doortastende optreden van de oproerpolitie. Die had zich klaarblijkelijk goed voorbereid en heeft alles in het werk gesteld om een confrontatie tussen de Pride-deelnemers en de tegenstanders te voorkomen. Bovendien werden ook enkel opgetreden tegen militante tegenstanders van de Pride – ook alweer een heel verschil met de gang van zaken in Moskou.
Roemenië hoopt in 2007 lid te worden van de Europese Unie. Om aan de voorwaarde voor toetreding tot de EU te voldoen is homoseksualiteit sinds 2001 niet meer verboden en het land kent ook geen voor holebi’s discriminerende bepalingen in de zedelijkheidswetgeving meer. Maar de bevolking volgt in overgrote meerderheid nog altijd de visie van de machtige Orthodoxe Kerk dat homoseksualiteit een zonde en een ziekte is.
Zie voor meer informatie: