Dat geeft de vergunninghouders nog iets meer dan een maand om het evenement, vooral bekend van de Canal Parade op de eerste zaterdag van augustus en dat zo’n 350.000 bezoekers trekt, te organiseren.
Een woordvoerder van het stadsdeel noemt het ‘kort dag’ maar heeft er vertrouwen in dat het weer een ‘groots festijn’ zal worden.
Tien ondernemers hebben bij het stadsdeel een vergunning aangevraagd om deel te nemen aan de Pride. Gisteren was de laatste dag van de inschrijving.
Komende week worden de plannen van de aanvragers op inhoudelijke aspecten bekeken. Dan ook geven de betrokken diensten zoals politie en reiniging hun advies. Bovendien moet nog een nieuwe naam voor het evenement worden bedacht, omdat de naam ‘Amsterdam Pride’ in handen is van de Gay Business Amsterdam (GBA) die het de afgelopen tien jaar organiseerde. Omdat stadsdeel Centrum nieuwe initiatiefnemers een kans wil geven verliest het GBA zijn monopolie. Daarop trok deze organisatie zich begin mei terug.
Ook zouden de aangescherpte veiligheidsmaatregelen onbetaalbaar zijn. Volgens de GBA werd de eis van een beveiligingsbeambte op vijfhonderd bezoekers dit jaar verscherpt naar een beveiliger per 250 bezoekers. Dat zou de organisatie al ruim 240.000 euro kosten
Pro Gay heeft een aanvraag ingediend voor de hele binnenstad. Oprichters Florine Muije van café l’Opera en Hugo Braakhuis van café Montmartre onderhandelen met een organisatiebureau. Tot nu toe hebben zich geen andere ondernemers bij Pro Gay aangesloten.
Pro Gay heeft ook een vergunning voor de botenparade aangevraagd, dit jaar met Rembrandt als thema. Dat de schilder weinig met Gay Pride van doen heeft vindt Muije niet erg. ”Er komen immers ook veel gezinnen met kinderen naar het evenement.”