Terug naar overzicht

België - Controverse over trouwboekje

Inne Hellebuyck (25) en Sophie Hoflack (26) trouwden in september vorig jaar in Kortrijk en stelden daarna vast dat ze in hun trouwboekje geen kinderen kunnen laten schrijven omdat de pagina’s daarvoor ontbreken. Discriminatie, vinden ze dat en dienden daarop een verzoek in een trouwboekje te krijgen dat zulke pagina’s wel bevat.

Maar dat wordt door de gemeente Kortrijk geweigerd. Vraag is echter of er wel sprake is van discriminatie.

Staatssecretaris Vincent van Quickenborne vindt van wel en heeft Kortrijk inmiddels opgeroepen haar beslissing terug te draaien, meldden Belgische media afgelopen woensdag. Bovendien eist de staatssecretaris dat de stad zich verontschuldigt bij het echtpaar en gratis nieuwe trouwboekjes verstrekkt.

Na de beslissing dat homoseksuelen kunnen trouwen stemde het parlement in april voor de adoptie van kinderen door homoseksuelen. De wetswijziging treedt echter pas eind dit jaar in werking.

De gemeente Kortrijk heeft echter laten weten bij haar beslissing te blijven totdat de wet over de adoptie van kinderen door paren van gelijk geslacht in het Belgische staatsblad verschijnt. Volgens burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) is aan zo’n trouwboekje niets onwettigs.

Holebitrouwboekje

En mogelijk heeft De Clerck daarin wel gelijk, want de Brugse producent Vanden Broele, marktleider in België wat betreft trouwboekjes, heef laten weten dat niet alleen aan Kortrijk, maar ook aan zowat honderd andere gemeentebesturen de zogenaamde holebitrouwboekjes worden geleverd. Een greep uit de lijst van afnemers: Kortrijk, Oostende, Hasselt, Nieuwpoort, De Panne, Merelbeke, Zomergem, Lovendegem, Lier, Schoten en Boom.

In al de holebitrouwboekjes zitten geen pagina’s waarop kinderen kunnen worden ingeschreven, zijn alle verwijzingen naar kinderen weggelaten en zijn de begrippen ‘man’ en ‘vrouw’ vervangen door ‘eerste partner’ en ‘tweede partner’.

Volgens Vanden Broele hebben veel gemeentebesturen juist op verzoek van holebiparen de kinderpagina’s laten weghalen. Voor van holebi-adoptie sprake was, vonden veel paren het namelijk niet prettig te worden geconfronteerd met pagina’s die ze nooit zouden kunnen invullen.

Nooit klachten

Brigitte Smets (SP.A), schepen van burgerlijke stand van Hasselt: ‘Wij hebben die holebi-trouwboekjes gewoon ingevoerd om in overeenstemming te zijn met de wet. Zodra de adoptie voor holebikoppels wet wordt, plakken wij in die boekjes pagina’s bij’.

Ook in Schoten wil schepen Nico Vissers (CD&V) de holebitrouwboekjes vervangen, zodra adoptie voor holebi’s wettelijk kan. Geen enkele schepen kan zich herinneren dat er sinds 1 juni 2003, de dag dat het homohuwelijk mogelijk werd, een probleem is geweest met de trouwboekjes.

Ook de Holebifederatie België geeft toe dat ze nooit een opmerking over het holebitrouwboekje heeft gekregen. De Federatie, die aanvankelijk haar pijlen op Kortrijk richtte, geeft toe er niet van op de hoogte te zijn geweest dat ook andere steden en gemeenten het aangepaste trouwboekje gebruiken.

‘Als andere steden en gemeenten net als Kortrijk handelen en als blijkt dat het paar uit Kortrijk het enige is dat hierover een probleem maakt…tja, ik weet niet of we hier echt wel van discriminatie kunnen spreken, aldus woordvoerster Mieke Stessens van de Holebifederatie België.