Terug naar overzicht

Vaticaan en patriarchaat Moskou - samenwerking mensenrechten

De thematiek wordt vooral benaderd vanuit de rooms-katholieke visie op de mensenrechten. Voor holebi-rechten is in die visie geen plaats, want het zou daarbij niet om ‘gelijke rechten’ gaan, maar om ‘speciale rechten’ die buiten de gebruikelijke mensenrechten vallen.

Tot het initiatief werd besloten tijdens de ontmoeting in Moskou van Mgr. Walter Brandmuller, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor Geschiedeniswetenschappen, met metropoliet Kirill van Smolensk, die voor het patriarchaat van Moskou verantwoordelijk is voor de relaties met de andere christelijke kerken.

Metropoliet Kirill

onderstreepte dat de katholieke kerk van alle christelijke kerken het sterkst aanleunt bij de Russisch-orthodoxe kerk.

Beide kerkleiders gingen tijdens de ontmoeting na hoe er onderling sterker kan worden samengewerkt worden. Als voorbeeld van die samenwerking verwees Mgr. Brandmuller naar de onlangs gehouden katholiek-orthodoxe conferentie in Wenen, rond het thema: ‘Ziel geven aan Europa’.

Deze samenwerking kreeg al vorm rond de Moskou Pride. De Russich-orthodoxe kerk wees die publiekelijk af en werd daarin gesteund door de nuntius, de pauselijke vertegenwoordiger, in Moskou.

En nog onlangs riep bisschop Hilarion Alfejev, vertegenwoordiger van de Russisch-Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie, op tot een ‘strategische alliantie’ tussen de Orthodoxe kerken en de Rooms-Katholieke Kerk om christelijke waarden, waaronder het huwelijk en het gezin, te verdedigen tegen het ‘militante liberalisme, atheïsme en de islam’.

Zie verder ons dossier Vaticaan.