Terug naar overzicht

Marokkaanse reljeugd onder curatele

Burgemeesters krijgen bijvoorbeeld de bevoegdhedid de raddraaiers een meldplicht bij het politiebureau of op school op te leggen. Ook kunnen burgemeesters een contactverbod instellen, zodat de grootste relschoppers van een groep elkaar niet meer mogen ontmoeten.

Naast het herstellen van de rust op straat kan de burgemeester besluiten een begeleider aan een Marokkaanse jongere toe te wijzen. Die kan helpen bij het vinden van een baan of de juiste hulpverleners inschakelen.

De maatregelen zijn een aanvulling op de strafrechtelijke aanpak en kunnen worden ingezet als de jongeren niet direct strafbaar zijn, maar zich op straat wel bloedirritant gedragen.

Imago

De maatregelen maken deel uit van een groot offensief van het kabinet om recalcitrante Marokkaanse jongeren in het gareel te krijgen. Directe aanleiding zijn incidenten die zich in stadswijken in onder meer Amsterdam hebben voorgedaan.

Een te grote groep zorgt voor overlast, stelt het kabinet onomwonden. ‘Het gaat om een hardnekkig probleem, waar ook het imago van de hele Marokkaanse gemeenschap in Nederland onder lijdt’.

Investering

Naast hard optreden tegen raddraaiers steekt het kabinet ook tientallen miljoenen extra in de wijken waar de Marokkanen wonen. Zo wordt er veel aan gedaan om grotere huizen voor de vaak grote gezinnen te regelen. Daarnaast krijgen Marokkaanse ouders hulp bij de opvoeding, zodat hun kinderen de Nederlandse normen en waarden leren. Discriminatie van Marokkanen wordt in samenwerking met de Marokkaanse gemeenschap hard aangepakt.

Het kabinet wil uit alle macht voorkomen dat de jongeren het gevoel krijgen dat ze er niet bijhoren, zich afkeren van de maatschappij en vervallen in crimineel gedrag.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid.