Terug naar overzicht

Vaticaan vreest juridische problemen

Kardinaal Alfonso Lopez Trujillo

, het hoofd staat van de Pauselijke raad voor het Gezin, uitte opnieuw de kritiek van de Kerk van Rome op verschillende Europese landen, waaronder België, Nederland en Frankrijk, tegen hun wetgeving inzake het burgerlijk huwelijk van homo’s.

‘We zijn zeer bezorgd over het feit dat met deze huidige wetgeving, het spreken ten gunste van de bescherming van het leven en familierechten, in sommige landen kan worden opgevat als een inmenging in staatszaken’, zei de kardinaal in een gesprek met het katholieke nieuwsblad Famiglia Cristiana dat 29 juni verschijnt.

‘De kerk loopt het risico om voor een internationaal gerechtshof te worden gedaagd als het debat zich verhard en steeds meer radicale geluiden worden geuit’ aldus Lopez Trujillo. De kardinaal sprak vooruitlopend op de Wereldgezinsdagen in het Spaanse Valencia begin juli.

Godsdienstvrijheid vs. anti-discriminatie

Lopez Trujilo ging niet verder in op mogelijke problemen die het Vaticaan te wachten staan, maar zijn woorden raken de kern van het probleem waar reiligieuze organisaties volgens de kardinaal mee te maken hebben: het recht op vrijheid van godsdienst versus anti-discriminatie wetgeving. In Canada lopen daarover al processen die het Vaticaan zeer verontrusten.

Abortus

Lopez Trujillo herhaalde het standpunt van de kerk dat vrouwen die abortus laten plegen, hun artsen en verpleegkundigen worden geëxcommuniceerd. Hetzelfde geldt voor embryonaal stamcel onderzoek.

‘Het is om het even. Vernietiging van het embryo staat gelijk aan abortus’, aldus

Lopez Trujillo

. Hij bekritiseerde ook wat hij omschreef als ‘een beweging tot vernieuwing van de mensenrechten’.

‘In het geval van abortus gebeurt het al. In plaats het te beschouwen als een misdrijf is het een recht geworden’, zei de kardinaal.

Waarschuwing aan Amnesty

De goede naam van Amnesty International komt in het geding als de mensenrechtenorganisatie zich wereldwijd sterk gaat maken om abortus uit de strafwet te halen. Dat zegt kardinaal Renato Martino, voorzitter van de Pauselijke Raad Justitia et Pax, in aansluiting op de opmerkingen van kardinaal Lopez Trujilo.

Amnesty is een ledenraadpleging begonnen om haar twee miljoen leden te vragen of de organisatie moet overgaan tot herziening van haar neutrale standpunt aangaande abortus en landen voortaan moet aansporen abortus uit het wetboek van strafrecht te halen.

Als Amnesty zich gaat inzetten voor de decriminalisering van abortus ‘zijn ze gediskwalificeerd als verdedigers van mensenrechten’, aldus Martino.

De kardinaal die zijn waardering uitsprak voor de mensenrechtenorganisatie waarschuwde dat Amnesty de steun van katholieke activisten verliest indien de organisatie abortus als mensenrecht gaat beschouwen.

Vrouwenrechten

De verhoudingen tussen de Heilige Stoel en Amnesty op het gebied van abortus zijn gespannen sinds Amnesty in 2000 groepen ondersteunde bij de Verenigde Naties die lobbyden voor het opnemen van het recht op abortus in een verklaring over vrouwenrechten.

Amnesty heeft het bestaan van een algemeen geldend recht op abortus altijd ontkend. De Canadese, Nieuw-Zeelandse en Britse afdelingen van de mensenrechtenorganisatie hebben onlangs echter ingestemd met het opnemen van het recht op abortus in toekomstige campagnes.

‘Er is een discussie gaande onder onze leden, maar er ligt geen besluit’, aldus een Amnesty-woordvoerder in Londen. Dat besluit kan volgens hem nog wel enkele jaren op zich laten wachten.

Zie voor meer informatie ons dossier Vaticaan.