Terug naar overzicht

Geen markt voor homozorgverzekering

De nieuwe Tilburgse holebi-belangenorganisatie Embrace Pink had een dergelijke aanvullende verzekering aangekondigd en mede daarom subsidie van de gemeente Tilburg gekregen. Marktonderzoek was daar niet aan voorafgegaan en het contact erover met een zorgverzekeraar blijkt niet meer te zijn dan een enkel telefoontje.

Homo als doelgroep

Na de homokroeg, de homosportclub en de homofeesten dus ook aparte homoproducten bij dienstverleners? Het lijkt onwaarschijnlijk: de doelgroep zelf is niet geïnteresseerd in een aparte zorgverzekering voor homoseksuelen, zo blijkt uit een internetpeiling in opdracht van RozeRijk.nl en in samenwerking met Gay.nl.

Uit contact van RozeRijk.nl met verzekeraar CZ bleek dat een homoverzekering echter alleen mogelijk is bij voldoende animo. ‘Voor honderd mensen ontwikkelen we geen aparte verzekering’, aldus een woordvoerder van CZ.

Peiling

Op verzoek van RozeRijk.nl plaatste profielensite Gay.nl een internetpeiling (‘poll’) op haar website, waarmee onderzocht werd wat de animo voor een zorgverzekering zou zijn. Uit die internetpeiling bleek dat de animo erg klein is.

Maar liefst 3.567 mensen lieten binnen enkele dagen hun stem achter. Uit de stemmen bleek dat 73,2% van de stemmers (2612 mensen) geen heil ziet in een aparte verzekering voor homoseksuelen. Daarnaast gaf 17,3% van de stemmers aan ‘misschien’ een verzekering te willen. Nog geen tien procent (9,4%) gaf aan een dergelijke verzekering te willen als die zou worden aangeboden.

Hokjesdenken

Bij het achterlaten van hun stem konden de deelnemers aan de peiling ook een reden voor hun keuze geven.

Veelgehoorde redenen waarom mensen ‘nee’ kozen, was dat men tevreden is met de verzekeringen die er nu zijn (‘je kunt je toch al voor alles verzekeren’), men de reden niet ziet voor een aparte verzekering (‘Ik leef als ieder ander mens’), een ‘hekel’ heeft aan ‘hokjesdenken’ (‘Ik heb hetzelfde lichaam als een hetero’) of bijvoorbeeld bang waren voor eventuele gevolgen (‘En dan geregistreerd staan als homo?’).

Er werd verder geopperd dat een dusdanige verzekering duurder uit zou kunnen vallen vanwege het grotere risico op soa’s, hiv en aids bij homoseksuele mannen.

Pilloos pakket

‘Misschien’-stemmers plaatsten duidelijke kanttekeningen bij de invulling van het pakket. Veelgehoord waren kosten die nu in andere pakketten wel bestaan, maar waar homoseksuele mannen niets of minder aan hebben. Daarbij kwamen de pil en kosten rond zwangerschap, bevallingen en kraamzorg vaak naar voren. Als die kosten uit een pakket gehaald zouden worden, zou men een homoverzekering dus overwegen.

De ‘ja’-stemmers richtten zich, net als de ‘misschien’-stemmers, op dezelfde feiten. Vooral besparing van kosten door het schrappen van zaken waar homoseksuele mannen nu niets aan hebben, stonden daarbij voorop. Wederom waren dat de pil en zwangerschap-gerelateerde kosten.

Embrace Pink

Op basis van de plannen die Embrace Pink heeft voor de komende tijd, besloot de gemeente Tilburg om subsidie aan Embrace Pink toe te kennen. De roze zorgverzekering in de offerte van Embrace Pink was één van de factoren voor de gemeente om de subsidie aan deze instantie te verlenen.

Tussen Embrace Pink en CZ was nog geen noemenswaardig contact geweest, zo liet de woordvoerder van de zorgverzekeraar weten: ‘Ze hebben een keer telefonisch contact gehad met een van onze medewerkers. We wachten nu op verdere stappen van hun kant’, aldus de woordvoerder van CZ.

Nu blijkt dat de verzekering weinig draagvlak heeft, houdt verzekeraar CZ een slag om de arm als het om doelgroepverzekeringen aankomt. ‘Als blijkt dat een bepaalde groep mensen speciale wensen heeft en de groep is groot genoeg, zijn er altijd mogelijkheden om daar een speciaal pakket voor te maken’.

Roze zorgzekering?

De ‘roze zorgverzekering’ zou een aanvullende verzekering worden die bovenop het verplichte basispakket komt. Sinds 1 januari dit jaar is iedere meerderjarige Nederlander verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hierin zit de basiszorg, zoals huisarts, ziekenhuis en medicijnen. Alle andere dingen, zoals fysiotherapie of tandarts moeten worden bijverzekerd met een aanvullende verzekering.

De roze zorgverzekering zou een aanvullend pakket zijn, toegespitst op homoseksuelen. Te denken valt bijvoorbeeld aan gratis soa- en hiv-testen of gratis condooms. Via een aantal aanvullende verzekeringen worden nu ook al soa- en/of hiv-testen aangeboden en gratis condooms zijn niet ook al niet nieuw.