Eén over het unieke samenspel tussen holebi-beweging en overheid in Nederland als het gaat om de ontwikkeling en uitvoering van het holebi-emancipatiebeleid. Eén over de ervaringen van het COC met het helpen opbouwen van een holebi-beweging in Centraal- en Oost-Europa. En tenslotte een workshop over zestig jaar COC en welke lessen voor de toekomst daaruit te leren zijn.
De workshop over het samenspel van holebi-beweging wordt gegeven door Juul van Hoof, projectconsultant van COC Nederland, in samenwerking met Judith Schuyf, consultant van het Kenniscentrum Lesbisch en Homo-emancipatiebeleid, en Ben Baks, tot voor kort ambtenaar homo-emancipatiebeleid op het ministerie van VWS. In de workshop zal aan de hand van voorbeelden van geslaagd beleid (good practices) getoond worden hoe de Nederlandse holebi-beweging, en zeker het COC, heeft ingespeeld op het beleid van de overheid om daarmee het homo-emancipatiebeleid mede vorm te geven. Maar ook de schaduwzijde van deze aanpak – het gevaar van ‘inkapseling’ door een repressief tolerante overheid – zal niet onbesproken blijven.
De workshop over de opbouwprojecten in Oost-Europa wordt gegeven door Arjos Vendrig, consultant internationale projecten bij COC Nederland, in samenwerking met Henny Kol, die als Nederlands consul in Kiev nauw betrokken was bij de start van een aantal Oost-Europese projecten, en een vertegenwoordiger van Hivos.
Als case study wordt het samenwerkingsproject tussen COC en GenderDoc-M in Moldavië gebruikt, vandaar dat ook Maxim Ammeghichean, voormalig directeur van GenderDoc-M, aan deze workshop zal deelnemen. De successen, leermomenten, voetangels en klemmen bij een dergelijk internationaal project worden in kaart gebracht, waarmee deze ervaringen beschikbaar komen voor andere organisaties om soortgelijke projecten op te zetten.
De workshop over zestig jaar COC wordt gegeven door Peter Zijlema en Jos Tomas, beide lid van de COC Landelijke Werkgroep Internationaal Beleid. Aan de hand van de geschiedenis van het COC worden de ontwikkelingsfasen die een holebi-organisatie kan doormaken uitgewerkt en beoordeeld. Aan de hand daarvan wordt een visie op toekomstige ontwikkelingen gepresenteerd.
Vanuit Nederland worden verder nog workshops gegeven of discussies geleid door Peter van Maren, Peter Dankmeijer, Erwin Kunnen en Michiel Odijk rond thema’s als homoseksualiteit en onderwijs en arbeid.