Tijdens dit debat zullen politici als D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld en CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier onder leiding van de Haags VVD-wethouder Frits Huffnagel met jongeren debatteren over homo-emancipatie en mensenrechten in Europa.
Het debat wordt gehouden net voor de grote finale van de Mr. Gay Europe 2006-verkiezingen die in Amsterdam plaatsvinden. Vandaar dat ook de deelnemers aan die verkiezingen op eigen wijze hun bijdrage leveren aan het debat.
Balkenende
Onlangs wezen verschillende politieke jongerenpartijen premier Balkenende op zijn plicht om de belangen van holebi’s in het buitenland te verdedigen. Ze vonden dat de premier de waarden die Nederland heeft op het gebied van gelijkwaardigheid voor holebi’s en hetero’s te weinig uitdraagt. Bovendien vertelde hij in Indonesië aan moslim-studenten dat hij destijds tegen het ‘homohuwelijk’ had gestemd.
Uitvlucht
Niet veel later zei René van der Linden, de Nederlandse voorzitter van de parlementaire commissie van de Raad van Europa, dat we onze ‘vergevorderde vrije opvattingen’ over homoseksualiteit, niet aan landen als Rusland op moeten willen dringen, maar de culturele verschillen moeten respecteren.
Dat was zijn uitvlucht om het daags na de volledig uit de hand gelopen Moskou Pride tijdens een ontmoeting met de Russische president Poetin niet over het verbod van die manifestatie te hoeven hebben. Veelbetekend, want de Raad van Europa is er in de eerste plaats om burgerrechten te bevorderen en Rusland is op dit moment zelfs voorzitter van deze organisatie.
Jongeren
Tegelijkertijd zien we dat homo’s en lesbo’s in veel Oost-Europese landen niet vrijuit kunnen leven. Ze worden veelal beperkt door homofobe politici.
Wat is dan de rol van Nederland als voortrekker in de internationale holebi-emancipatie? En wat kunnen jongeren in Nederland eigenlijk bijdragen aan het lot van hun gelijken elders in de wereld?
Homo’s en lesbo moeten gewoon wat minder zichtbaar zijn om problemen te voorkomen. De schending van burgerrechten van holebi’s in Rusland wordt niet aan de orde gesteld door onze regering of de Europese Unie omdat men de toevoer van Russische olie en gas niet in gevaar wil brengen.
Deze en andere stellingen zullen worden besproken door vertegenwoordigers van de grote politiek jongerenpartijen, andere jongeren en de uitgenodigde politici.
Debat
Het debat vindt plaats op donderdag 24 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur, in het Paleis van de Weemoed, Oudezijds Voorburgwal 15 te Amsterdam. De toegang is gratis.
Dit debat is een onderdeel van het programma rond de
Mr.Gay Europe-verkiezingen
die tussen 23 en 27 augustus a.s. in Amsterdam plaatsvinden. Zie voor het volledige programma de Mr. Gay Europe-website.
IGLYO
is de International Lesbian Gay Bisexual Transgender Queer Youth and Student Organisation, een netwerk van jongeren- en studentenorganisaties dat zich inzet voor de rechten en het welzijn van homo, lesbische, biseksuele en transgender jongeren in Europa.
Zie voor meer informatie de IGLYO-website.