Terug naar overzicht

Voetbalfans veroordeeld vanwege homofobe spreekkoren

James Monkhouse

(28) en

Michael Church

(24) (resp. links & rechts op de foto) werden door de rechtbank van Norwich schuldig bevonden aan wangedrag en spreekkoren met homo-vijandige teksten gericht aan de fans van voetbalclub Brighton Town.

Die worden, meer dan de supporters van andere clubs, al tijden getrakteerd op homofobe spreekkoren, omdat Brighton een stad is met een grote homogemeenschap. Met ‘Weet je vriendje dat je hier bent?’ als ‘netste’ voorbeeld daarvan.

Voorwaardelijke straf

De rechter legde de twee supporters van Norwich City geen stadionverbod op, maar legde hen een voorwaardelijke straf van een jaar op. Daarnaast veroordeelde de rechter de beide voetbalsupporters tot het betalen van 200 pond voor de proceskosten.

De rechter maakte in zijn oordeel duidelijk dat hij bij de strafbepaling rekening gehouden heeft met het feit dat Monkhouse en Church geen strafblad hebben en zich tijdens voetbalwedstrijden sindsdien ook niet meer misdragen hebben. De rechter liet echter wel weten dat hij het gedrag van de beide supporters onacceptabel vindt. Hij waarschuwde Monkhouse en Church dat ze bij volgende misdragingen onmiddellijk een stadionverbod opgelegd krijgen.

Applaus

Monkhouse en Church waren tijdens de wedstrijd tussen Norwich en Brighton februari jl. gefilmd terwijl zij het woord ‘queer’ (=flikker, nicht) op de tribune aan het zingen waren naar de supporters van Brighton. Daarop werden zij, onder luid applaus van de Brighton-fans, door de stadionbewaking van de tribune geplukt.

‘Fans van Brighton Town hebben al tijden onder homofobe spreekkoren te leiden. Daar hebben we eerst tegen gewaarschuwd, maar toen de spreekkoren gewoon doorgingen, vonden we vonden het tijd om in te grijpen. En dat werd met applaus door de Brighton-fans begroet. Daarna zijn er geen homofobe incidenten meer geweest, waaruit je zou mogen concluderen dat die actie preventief gewerkt heeft’, zo werd door agent en stadionbewaker Watts, die de beide mannen arresteerde, tijdens de rechtszaak verklaard.

Verbijsterd

Beide Norwich-fans ontkende de spreekkoren niet, maar beweerden ten stelligste niet homofoob te zijn. Monkhouse liet weten dat spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden altijd als grap bedoeld zijn. ‘We wilden niet meer dan een komisch antwoord geven op de spreekkoren van de Brighton-supporters’.

Monkhouse zei ook niet te weten dat ‘queer’ een discriminerend scheldwoord was, omdat hij homoseksuele vrienden heeft die het woord dagelijks gebruiken. ‘Ik was daarom ook verbijsterd dat ik daarvoor van de tribune gehaald werd en ben net zo verbijsterd daarvoor nu voor de rechter te staan’.

FA-beleid

Eerder dit jaar heeft de Football Association (FA), de Engelse voetbalbond, bekend gemaakt strenger te gaan optreden tegen uitingen van homofobie rond het voetbalveld.

FA-woordvoerder Simon Johnson zei daarover: ‘De FA heeft besloten het voortouw te nemen als het gaat om de bestrijding van homofobie en ons werk begint erkenning te krijgen in de rest van Europa. Wij willen actief optreden tegen rassendiscriminatie, homofobie en discriminatie van mensen met een handicap in het voetbal. De dreiging voor supporters daarvoor een stadionverbod te krijgen is een heel goed middel daarvoor’.

Fashanu

Pikant in dit verband is dat de eerste voetbalsupporters die nu veroordeeld zijn voor homofobe spreekkoren fans van Norwich City zijn. Dat was in 1979 namelijk de eerste club waar Justin Fashanu, de eerste en tot nu toe enige openlijk homoseksuele voetballer, voor gespeeld heeft. Diens carrière was al gauw een hopeloze trektocht van club naar club en van breed uitgemeten ‘schandalen’ in de Engelse tabloids.

In 1998 werd Justin Fashanu beschuldigd van verkrachting door een 17-jarige jongen. De politie staakte het onderzoek al snel vanwege gebrek aan bewijs en er werd ook nooit een opsporingsbevel tegen Fashanu uitgevaardigd. Maar deze affaire werd wel weer breed uitgemeten in de Engelse tabloids. Kort daarna pleegde Justin Fashanu zelfmoord.