COC Nederland heeft deze zaak onder de aandacht gebracht van de ChristenUnie. Die hebben daarover inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Bot van Buitenlandse Zaken.
Issa Motamadi Mojdehi
bekeerde zich zeven jaar geleden van de islam tot het christendom. Sinds een half jaar hield de geheime politie van Iran hem en zijn evenees bekeerde vrouw Parvah in de gaten en twee weken geleden werd Motamadi gearresteerd.
Officieel wordt hem drugshandel ten laste gelegd – een vergrijp waarop in Iran de doodstraf staat – maar politieagenten hebben tegen hem gezegd dat zijn werkelijke misdaad is dat hij de islam de rug heeft toegekeerd. Zij houden hem in de gevangenis voor dat hij vrijkomt zodra hij het christendom vaarwel zegt en weer moslim wordt.
Er is ook al gesuggereerd dat zijn vrouw Parvah ook beschuldigd wordt van drugshandel, maar zij is (nog) niet gearresteerd.
Op zich kunnen bestaande christenen in Iran zonder al te veel problemen hun geloof belijden, zolang zij maar niet aan evangelisatie doen. Volgens artikel 23 van Grondwet van Iran is ‘onderzoek naar iemands geloof verboden, en mag niemand geweld aangedaan of de les gelezen worden wegens het houden van een zeker geloof’. Maar op geloofsafval staat in Iran volgens de sharia echter wel de doodstraf, maar het is niet zeker dat Motamadi volgens de sharia berecht wordt.
Gevreesd wordt daarom dat Motamadi op de valse beschuldiging van drugssmokkel veroordeeld gaat worden. Ook is men bang dat het moeilijk zal zijn een goede advocaat te vinden die de moed heeft om het voor de Motamadi’s op te nemen.
Issa Motamadi (31)en zijn vrouw Parvah (27) onthulde hun afvalligheid en trokken de aandacht van de autoriteiten toen zij hun zoon, die begin dit jaar werd geboren, de christelijke naam Micha gaven.
Zo maakten zij voor iedereen in hun omgeving duidelijk dat hun zoon al bij zijn geboorte een christelijke achtergrond had, waardoor hij dus nooit vervolgd kan worden wegens het afvallen van de islam.
Dit is tegen het zere been van de streng islamitische autoriteiten in Iran, die de ‘afvallige’ ouders daarom nu stevig aanpakken.
Baghani, een geheim agent speciaal belast met onderzoek naar minderheden, zou Motamadi gezegd hebben dat hij enkel weer vrijkomt als hij zijn christelijk geloof afzweert. Dit zou de enige oplossing zijn die voor de rechter acceptabel is. Baghani zou ook gezegd hebben dat er waarschijnlijk verschillende executies voor nodig zullen zijn, voordat de Iraniërs pas echt begrijpen hoe zwaar de overheid tilt aan mensen die de islam de rug toekeren.
Op dit moment stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw ambtsbericht over Iran op dat minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid het antwoord moet geven op de vraag of Iraanse homoseksuele én christelijke asielzoekers wel of niet veilig terug gestuurd kunnen worden naar Iran. De beslissing daarover zal voor begin oktober vallen.
Kwesties als het gebruik van valse aanklachten door de Iraanse overheid om te maskeren dat mensen vanwege hun homoseksualiteit, christelijk geloof of afvalligheid opgepakt, gemarteld en zelfs geëxecuteerd worden, spelen daarbij een belangrijke rol.
Zie voor meer informatie het dossier Stop Executies Iran.