Als het tot een breuk in de Anglicaanse kerkfamilie komt, ligt dat volgens aarsbisschop
Rowan Williams
niet aan de orthodoxe vleugel die zich wil afscheiden, maar aan de radicale vleugel die niet kon wachten om een ‘homobisschop’ en het inzegenen van homorelaties mogelijk te maken.
Radicale agenda
Zelf vindt Williams homoseksualiteit geen grond voor een kerkscheuring. Voor hem is het een onderwerp ‘waarover we in gesprek moeten’. ‘Er zijn genoeg oprechte christenen in alle denominaties – van evangelisch tot rooms-katholiek – voor wie het niet zo vanzelfsprekend ligt. Die niet absoluut zeker weten of we de Bijbel altijd goed gelezen hebben’.
Maar dat gesprek wordt geblokkeerd door mensen met een ‘radicale agenda’ die niet kunnen wachten, zegt de aartsbisschop. De Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten (ECUSA) benoemde drie jaar geleden Gene Robinson, een bisschop die openlijk homoseksueel samenleeft. Daarmee heeft ze ‘een besluit genomen dat niet een besluit is van het bredere lichaam van Christus’, zegt Williams daarover.
Spookbeeld
Williams keert zich tegen het ideaal van een kerk waar ‘iedereen bij hoort’. ‘Iedereen is welkom in de kerk, maar als je binnenkomt, zet je daarmee een stap die je zal veranderen. Bekering is nodig’, aldus de aartsbisschop.
Hij maakt zich zorgen over een dreigende breuk in Amerika, die in alle Anglicaanse Kerken op de wereld zal doorwerken. Zijn spookbeeld is dat er straks een Engels-Anglicaanse, Amerikaans-Anglicaanse en Nigeriaans-Anglicaanse Kerk naast elkaar bestaan, en dat ‘we over tien jaar allemaal tegenover elkaar voor de rechter staan, elkaar bevechtend over kerkelijke eigendommen’.
Balkanisering
Bezwaarde Anglicanen in Amerika vinden Williams’ uitspraken bemoedigend. Hun voorman, bisschop
Robert Duncan
van Pittsburgh, zegt dat er een ‘balkanisering’ dreigt in de Anglicaanse Kerk in de VS en wereldwijd. Volgens hem blijkt uit het interview dat de aartsbisschop begrijpt dat zijn ‘hulp en leiderschap’ hard nodig zijn.
Hij noemt de situatie in de ECUSA ‘onhoudbaar’. Uit elkaar gaan is onafwendbaar. Duncan deelt Williams’ vrees voor eindeloze rechtszaken. Om die te voorkomen vraagt hij de aartsbisschop snel een ‘staakt-het-vuren’ te bereiken.
Hij sluit zich aan bij Williams’ visie, dat ‘een relatie met Jezus Christus betekent dat je geroepen wordt én mogelijkheden krijgt om je te bekeren en te veranderen’. Dat is het ‘klassieke, gereformeerd-katholieke’ anglicaanse geloof, waarbij wij willen blijven, zegt bisschop Duncan. De radicale vleugel ‘kiest een weg die hen buiten de Anglicaanse Gemeenschap en de hoofdstroom van het christendom voert’.
Terzijde
Tot zover het artikel in het Nederlands Dagblad met de uitspraken van de aartsbisschop van Canterbury Rowan Williams en het commentaar daarop van de conservatieve vleugel in de ECUSA. Wat ontbreekt in het artikel is commentaar van de vleugel rond Gene Robinson, de bisschop van Boston, of van de conservatieve vleugel uit de Afrikaanse Anglicaanse Kerk.
De Anglicaanse Kerk komt in 2008 wereldwijd bijeen voor de traditionele tienjaarlijkse Lambeth Conference. Dat is het moment waarop de Anglicaanse Kerk onontkoombaar in deze kwestie een richting moet kiezen. En het moment waarop het leiderschap van Rowan Williams moet blijken.
Zie meer informatie:
Schisma dreigt in Anglicaanse Kerk
VS – Episcopalen voor ‘moratorium’ homokwestie
Anglicaans crisisberaad over homokwestie