Terug naar overzicht

Borstbeeld voor pater Van Kilsdonk

Met de onthulling van het beeld van kunstenaar

Dennis Coenraad

, wil de gemeente Landerd niet alleen de legendarische studentenpastor eren, maar ook een hommage bewijzen aan het Zeelandse geslacht Van Kilsdonk, waarvan de pater een nazaat is.

De 89-jarige pater Jan van Kilsdonk, zal zelf bij de onthulling op het Van Kilsdonkplein aanwezig zijn.

Heerlijke jeugd

‘Ik voel mij echt een Zeelandse jongen. In dit verrukkelijke dorp, waar mijn vader molenaar was, heb ik een heerlijke jeugd gehad’, aldus pater Van Kilsdonk.

Poeha

Op de vraag of hij zich vereerd voelt, zegt Van Kilsdonk: ‘Toen de gemeente dit idee bij mij opperde, heb ik niet geprotesteerd. Ook heb ik gewillig geposeerd. Maar om nu te zeggen dat ik vereerd ben, nee. Ik ben pas vereerd als iemand die in moeilijkheden zit, met mij erover wil praten. Dat is wezenlijk, de rest is poeha’.

Studentenpastor

Pater Van Kilsdonk, geboren op 19 maart 1917, was na de Bevrijding als jonge jezuïet werkzaam als zielzorger voor politieke gevangenen, vooral NSB’er. In de jaren zestig stond hij aan de wieg van de Amsterdamse Studenten Ekklesia.

In die hoedanigheid werd hij beschouwd als luis in de pels van het kerkelijk gezag. Het verhaal gaat dat kardinaal Alfrink ooit over hem zei: ‘Ik ben blij dat wij pater Van Kilsdonk hebben; ik ben ook erg blij dat wij maar één pater Van Kilsdonk hebben’.

Homoprijzen

Vanaf de jaren zestig ontwikkelde Van Kilsdonk zich als pastor voor homoseksuelen en vanaf de jaren tachtig ook voor aids-patiënten. Voor zijn verdienste voor de homogemeenschap kreeg Van Kilsdonk de Gaykrant Award en de Bob Angelop Penning van het COC. In februari van dit jaar kende GroenLinks Amsterdam hem het Roze Lieverdje toe, een prijs voor een Amsterdammer die zijn sporen verdiend heeft in de strijd voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie.