De beste integratieprojecten van Nederland, onderzoeken die echt een verschil kunnen maken voor integratie én steden met inspirerend integratiebeleid. Daar is het Comité van Parelvissers, aangesteld door het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM), naar op zoek gegaan.
Naast een prijs voor het beste project, worden er dit jaar ook prijzen uitgereikt aan het onderzoek met de grootste impact én aan de stad met het meest inspirerende stedelijke beleid.
Genomineerd zijn:
PRAKTIJK
• Portaal Kookspektakel, Leiden
• Gemengde School in Kralingen, Rotterdam
• de VoorleesExpress, Utrecht
• Huiselijk Geweld in Allochtone Kring, Zaanstad
• Veilige Haven, Amsterdam
• Kleurrijk Groen, Breda
ONDERZOEK
• Pedagogiek in de moskee, Verwey-Jonker Instituut
• Een interculturele entree in Altrecht, GGZ Altrecht, Divisie Stad Utrecht
• Sport en multiculturaliteit, W.J.H. Mulierinstituut
BELEID
• Gemeente Deventer met haar ‘Denktank Integratie’
• Gemeente Oss met haar nota ‘Kleurrijk Oss’
Voor achtergrondinformatie over alle genomineerden – zie de website van KIEM.
Veilige Haven
Veilige Haven is een project in Amsterdam voor moslimjongeren met homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender gevoelens. Homoseksuele moslimjongeren ervaren vaak problemen met hun seksuele geaardheid, aangezien homoseksualiteit vaak een taboe is in de islamitische cultuur.
Bij de Veilige Haven kunnen jongeren terecht met hun vragen en problemen, voor contact met anderen in dezelfde situatie en voor een slaapplek.
Veilige Haven is een project waarin wordt samengewerkt door Schorer, HVO-Querido, Stichting Habibi Ana, COC Amsterdam en het Amsterdams Centrum Buitenlanders en wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam en het ministerie van VWS.
Parelvissers
Het Comité van Parelvissers bestaat uit Erik Gerritsen (gemeentesecretaris Amsterdam en bestuurslid Kenniscentrum Grote Steden), Ruben Gowricharn (bijzonder hoogleraar op de FORUM/Verwey-Jonker-leerstoel), Pierre Heijnen (voorzitter Stimulanz, voormalig wethouder Den Haag), Pauline Krikke (burgemeester Arnhem).
De inzendingen zijn beoordeeld door het Comité van Parelvissers aan de hand van specifieke beoordelingsmethodieken, die zijn ontwikkeld in samenwerking met NICIS (Netherlands Institute for City Innovation Studies), SGBO en ISW (Onderzoeksinstituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid, Rijksuniversiteit Groningen).
Amsterdam: manifestatie Parels van Integratie 2006
Op maandag 27 november 2006 maakt minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken de winnaars van de Parels van Integratie bekend tijdens de manifestatie _Parels van Integratie 2006_.
De manifestatie is hét integratie-evenement van het jaar.
Aanwezigen kunnen kennismaken met het idee achter de Parels van Integratie en leren hoe zij in hun eigen werk kunnen profiteren van de vernieuwende en inspirerende inzichten en ervaringen.
Na de opening kunt u in een parallel-programma van workshops, lezingen, debatten en demonstraties kennisnemen van de parels en van gedachten wisselen over duurzaam beleid, geslaagde projecten en vernieuwend onderzoek.
Tussen deze items door is volop gelegenheid tot netwerken en het verzamelen van informatie op de markt in de centrale hal. De dag wordt afgesloten met een feestelijke borrel.
De manifestatie wordt gehouden van 11.30 tot 17.00 uur in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.
Aanmelden kan op www.integratie.net.