‘We hebben nu allemaal blok en pen bij de hand om de kentekens van verdachte auto’s te noteren’, zegt Günther, bestuurslid van de Stichting Platform Keelbos (SPK) die niet met zijn achternaam in de krant wil. ‘We’, dat zijn de homo’s die de parkeerplaats bij de Toeristenweg op de grens van Landgraaf en Brunssum bezoeken. ‘Voor de seks, maar ook voor de gezelligheid’.
Hij begeleidt mannen die deze in Limburg schaarse homo-ontmoetingsplaatsen bezoeken. Belangenvereniging SPK werd in 2003 in het leven geroepen om sluiting van de parkeerplaats Keelbos bij Valkenburg te voorkomen. Dat lukte niet, waarna veel van de bezoekers van Keelbos uitweken naar de Toeristenweg bij de heide.
‘Normaal staan daar ’s avonds tegelijkertijd maximaal twaalf, dertien auto’s’, vertelt het SPK-bestuurslid. Sinds kort zijn veel van de bezoekers uitgeweken naar de beter verlichte parkeerplaats Swentibold, langs de A2 bij Born. ‘Daar voelen ze zich veiliger’.
Dat laatste is op de parkeerplaats bij de Brunssummerheide niet meer het geval. Sinds een paar maanden worden homo’s daar lastig gevallen door jongeren uit – in ieder geval Landgraaf.
‘Er kwamen altijd wel nieuwsgierige jongeren in de auto’s kijken’, weet Günther. ‘Die scholden ons dan wel uit voor vuile homo’s, maar daar bleef het bij’.
Op 13 mei jl. werd evenwel volgens Günther een man met honkbalknuppels in elkaar geslagen. Rond 16 mei werden hakenkruisen en homovijandige teksten op het wegdek van de Toeristenweg geklad, bevestigt ook een woordvoerster van Landgraaf. De gemeente haalde ze snel weg.
Na die tijd werden ook vaak autoruiten ingeslagen. Begin september volgden homohaters een slachtoffer naar huis en schopten deuken in zijn auto.
Op 16 september jl. volgde het trieste dieptepunt, een poging tot doodslag. Landgraafse jongeren achtervolgden in hun zwarte Volkswagen een Heerlense man over de Toeristenweg en reden hem van de weg.
‘Zes jongeren kwamen daarna op hem af, maar hij wist nog net op tijd te starten en te ontkomen’. De inzittenden waren daarna nog zo brutaal zelf aangifte te dien van vernieling van hun auto, bevestigt de politie. ‘Wat die jongeren niet wisten, was dat een getuige het kenteken van hun auto had genoteerd’.
Slachtoffer en getuige waren aanvankelijk zeer huiverig naar de politie te stappen. ‘Ik heb ze er van overtuigd dat ze aangifte moesten doen en ben zelf meegegaan’.
Veel homo’s die de ontmoetingsplaatsen bezoeken, durven geen aangifte te doen. ‘Ze leiden meestal een dubbelleven, hebben een vriendin of echtgenote en soms ook kinderen. Die weten vaak van niets’.
De mannen willen die anonimiteit ten koste van alles bewaren, en daarom worden veel voorvallen niet gemeld.
Günther zelf aarzelt niet naar de politie te stappen. Zo heeft hij ook het kenteken van een tweede auto doorgegeven die bij de achtervolging op 16 september betrokken was. ‘We hebben bij de ontmoetingsplaats gepost totdat die weer kwam opdagen en we het nummer konden noteren’.
Na nog een mishandeling van een homo in Brunssum op 29 september jl. vatte de politie afgelopen weekeinde vijf jonge Landgraafse verdachten in de kraag. Zij zitten nog steeds vast, en de politie houdt rekening met meer aanhoudingen.
Günther is er nog niet gerust op dat alle ellende nu achter de rug is. ‘Afgelopen zaterdag werd weer een homo bij de heide in elkaar geslagen. Maar ik denk dat de mensen hier nu uiteindelijk wel terug zullen komen’.
Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.