Terug naar overzicht

COC: 'KNVB doorbreek homo-taboe!'

Statistisch gezien lopen er elk seizoen zo¹n veertig homoseksuele voetballers rond in de eredivisie. Maar tot op heden is geen enkele Nederlandse profvoetballer uitgekomen voor zijn homoseksualiteit.

Blijkbaar is het klimaat rond homoseksualiteit in het voetbal nog van dien aard dat spelers, ook bij de amateurs, niet openlijk voor hun homoseksuele voorkeur durven uitkomen¹, zegt Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland. ‘Dat taboe moet maar eens doorbroken worden en daar dient de KNVB moreel leiderschap te tonen’.

We zijn blij met de recente uitspraak van

KNVB-directeur Henk Kesler

dat de zijn organisatie wil meewerken aan een meer leefbare samenleving (zie: NRC 7 oktober jl.). Het COC vraagt om een tweesporenbeleid, waar wij nader met Kesler overleg over willen hebben en onze medewerking voor aanbieden’.

Ten eerste een publiekelijk signaal tegen uitingen van homofobie. In Engeland zijn onlangs twee Norwich-supporters van de tribune gehaald en gearresteerd vanwege homofobe spreekkoren. Ze hebben van de rechter een voorwaardelijk stadionverbod gekregen. In Nederland kan de KNVB dat soort maatregelen ook nemen,­ zelfs zonder tussenkomst van een rechter. Maar het gebeurt niet¹, zegt Frank van Dalen, voorzitter COC Nederland.

Ten tweede door het voeren van een campagne om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Vooral aan de basis, in het amateurvoetbal en bij de jeugd. De KNVB-campagne ‘Wat doe jij om het voetbal leuk te houden?¹ is daar een prima ingang voor. Clubbestuurders, trainers, supportersverenigingen en spelers zouden daarbij betrokken moeten worden. COC Nederland biedt zijn expertise
graag aan om zo¹n campagne op te zetten en vorm te geven’, aldus Van Dalen.

Door zo¹n campagne te voeren én de homofobe sfeer in de stadions bij het (betaald) voetbal aan te pakken, zou het KNVB een belangrijk signaal naar het hele voetbal én de samenleving afgeven. Ook voor die jongeren die nog met hun homoseksualiteit worstelen en zich afvragen of hun toekomst wel in het voetbal ligt of dat het misschien toch beter is om voor een meer homovriendelijke sport te kiezen¹, onderstreept Van Dalen het belang van deze aanpak.