Dit standpunt is als een voorstel van het collegiaal bestuur aan de synode geformuleerd, maar dit orgaan kan volgens het statuut van de Oud-Katholieke Kerk slechts raad en advies uitbrengen. Het nu uitgebrachte standpunt is het resultaat van jarenlang overleg, onderzoek en reflectie.
Tot het collegiaal bestuur van de Oud-Katholieke Kerk behoren onder meer aartsbisschop van Utrecht,
Joris Vercammen
, en de bisschop van Haarlem,
Jan Lambert Wirix-Speetjens
.
Inzegening
Het bestuur erkent ‘de exclusieve en op levenslange trouw aangelegde levensverbintenis van homoseksuele gedoopten als bouwstenen van Gods Huis in deze wereld’ en als ‘bijdrage aan de zending van de kerk’. Het bestuur verzoekt de liturgiecommissie een formulier voor de inzegening van homohuwelijken te ontwerpen ‘dat recht doet aan het sacramentele karakter dat deze verbintenis krachtens de doop heeft’.
Huwelijk
Het bestuur van de Oud-Katholieke Kerk zegt in het voorstel niet of ze ingezegende homorelaties als ‘huwelijk’ zal erkennen. Wel staat in het voorstel dat het voor de hand ligt ‘om verschillende levensverbintenissen ook verschillend te verwoorden en te benoemen’. Het voornaamste onderscheid tussen een homorelatie en een man-vrouw-relatie, de mogelijkheid om nieuw leven voort te brengen, noemt het bestuur ‘een relatief verschil’.
Sacramentele realiteit
De Oud-Katholieke Kerk stelt geen bijzondere voorwaarden aan de seksuele leefwijze van gelovigen voor deelname aan de sacramenten van doop en eucharistie. Daaruit vloeit volgens het bestuur voort dat ‘de deelname aan alle andere sacramenten ook voor homoseksuelen open is’. Het voorstel noemt een levensverbintenis tussen gedoopten ‘onafhankelijk van enige kerkelijke regel of bemoeienis’ altijd ‘een sacramentele realiteit, want waar twee of drie in mijn naam samen zijn ben ik in hun midden (Mt. 18,20)’.
Onbespreekbaar
Voor de Rooms-Katholieke Kerk, waarmee de oud-katholieken een oecumenische dialoog voeren, zijn homorelaties onbespreekbaar. De Oud-Katholieke Kerk heeft een zusterkerkrelatie met de Anglicaanse Kerk. Daar dreigt internationaal een breuk rondom de ‘homokwestie’.
In het voorstel erkent de Oud-Katholieke Kerk dat haar standpunt ten aanzien van de inzegening van levensverbintenissen ‘belangrijke consequenties’ kan hebben voor de oecumene.