Het Katholiek Nieuwsblad meldt dat het door Cinemien, dertig jaar geleden ontstaan als feministisch filmkollektief, wordt uitgesloten van persviewings van enkele nieuwe films met een katholieke strekking.
Gideon Querido van Frank, woordvoerder namens Cinemien, zou daar als reden voor opgegeven hebben dat er in het Katholiek Nieuwsblad ‘kwetsende en homophobe’ artikelen zouden staan.
Persoonlijke motieven
Gideon Querido van Frank wil er desgevraagd door Katholiek Nederland niet voor uitkomen of hij zelf homo is, en dus – zo veronderstelt het Katholiek Nieuwsblad ‘persoonlijke motieven’ nastreeft achter zijn professioneel optreden. ‘Dat gaat u niets aan’, zou Querido van Frank, ook bekend als organisator van Queer Shabbaton, geantwoord hebben
De handelswijze van Cinemien is volgens het Katholiek Nieuwsblad ‘in strijd met de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting’ dat daardoor ‘door Cinemien onderworpen’ wordt ‘aan een regime van ongelijke behandeling’.
NVJ
Navraag bij de Nederlandse Vereninging van Journalisten (NVJ) leert, dat dit echter enkel het geval is bij vooraf aangekondigde en openbare persconferenties. Bij persviewings van films voor genodigden of het toezenden van recensie-exemplaren van dvd’s op aanvraag mogen filmdistributeurs wel degelijk selecteren. In deze gevallen gaat het immers om bewust marketingbeleid van de betreffende organisatie ter promotie van een nieuwe film of dvd en dus niet om vrije nieuwsgaring.
‘Zo kan ik me heel goed voorstellen dat een filmdistributeur na een aantal slechte recensies een bepaalde criticus daarom geen uitnodiging meer stuurt voor een voorpremière’, aldus de NVJ-medewerker. Die denkt daarom dat een klacht van het Katholiek Nieuwsblad vanwege discriminatie en aantasting van de persvrijheid weinig kans maakt.
Wel is de NVJ-medewerker van oordeel dat de toelichting van Querido van Frank ‘behalve onnodig, vooral ook erg onhandig is’. Want dat leidt tot het publiekelijk aan de schandaal genageld worden, zoals nu in het Katholiek Nieuwsblad gebeurt.