Terug naar overzicht

Walter Kamp overleden

Walter Kamp was een veelzijdig en ontembaar man. Hij stond aan de wieg van de Roze Zaterdagen en van het Aids Fonds en hij schreef diverse boeken, waaronder recent de roman ‘Judas’.

Vrijbuiter en vrijdenker

Walter Kamp

, geboren in Tilburg op 30 september 1940, verdiende zijn fortuin met diverse zaken, waaronder een uitzendbureau, een computeradministratiebedrijf en een kunsthandel op het Rokin.

In de jaren zeventig was Walter Kamp een van de belangrijkste voorvechters voor gelijke behandeling en relatierechten. In 1978 was hij hoofdinitiatiefnemer van de eerste Roze Zaterdag in Nederland. Een jaar eerder stond hij mede aan de wieg van de Stichting Vrije Relatierechten, waarin ook politicus Coos Huijsen en Henk Krol actief waren.

Deze stichting organiseerde in 1977 de Miami Night Mare, een legendarische benefietnacht in het Amsterdamse Concertgebouw. De manifestatie, gepresenteerd door Mies Bouwman en met medewerking van alle bekende artiesten en politici uit die tijd, leverde geld op voor een paginagrote advertentie in Time Magazine en The Miami Harald, waarmee protest werd aangetekend tegen Anita Bryant. Deze zangeres en schoonheidskoningin uit Florida voerde een haatcampagne tegen homo’s. Een mijlpaal in de Amerikaanse én de Nederlandse holebi-geschiedenis.

Samen met jonkheer Floris Michiels van Kessenich (de Roze Jonker) was hij de organisator van de ene actie na de andere, steeds weer met als doel homoseksualiteit bespreekbaar te maken of achterstellingen weg te werken. En dan was Walter Kamp ook nog oprichter van de VVD-homowerkgroep.

In de jaren tachtig stak de ziekte aids de kop op. In de ogen van Walter Kamp, die veel vrienden in zijn omgeving verloor, maakte de medische wetenschap te weinig haast met het zoeken naar nieuwe medicijnen. Daarbij speelde ook zijn eigen besmetting, die aanvankelijk slechts in kleine kring bekend was, een rol.

Kamp ergerde zich aan de traagheid waarmee nieuwe medicijnen beschikbaar kwamen. Het leidde ertoe dat hij aan de wieg stond van de voorloper van het Aids Fonds en later van de alternatieve aidskliniek Fight For Life waar experimentele medicijnen uitgetest werden.

Walter Kamp kon ongemeen kritisch zijn op het COC, een organisatie die voor iemand met zijn onconventionele en vrijgevochten aanpak niet anders dan te behoudend en te governementeel kon zijn. Vooral de aanvankelijke aarzeling van het COC om de strijd voor het ‘homohuwelijk’ voluit te ondersteunen, werd door Kamp bekritiseerd.

In 1999 werd Walter Kamp door de organisatie van Roze Zaterdag Arnhem gehuldigd voor zijn enorme inzet voor de homo-emancipatie.

In 2004 verscheen zijn levenswerk, de roman Judas. Daarin toont hij op uiterst opmerkelijke wijze de homoseksualiteit van Jezus aan en ontkracht hij het verraad van apostel Judas. Naast veel lof leverde het boek hem ook felle kritiek op uit vooral roomskatholieke hoek.