Gerard Reve kwam daar precies 83 jaar geleden ter wereld, in de Van Hallstraat op nummer 25 II. Joop Schafthuizen, de levenspartner van de schrijver, onthulde het gedenkteken. Hans Dagelet droeg gedichten voor.
Drie luikjes
Stadsdeel Westerpark nam na de dood van Reve in april het initiatief. Margriet Kemper maakte het kunstwerk: een lange houten bank omzoomd door een ligusterhaag. Ervoor staat een lantaarn met warm geel licht waarin drie luikjes zijn aangebracht. In de bovenste staat een afbeelding van het geboortehuis, in de middelste het laatste Reve-portret dat fotografe Rineke Dijkstra maakte op verzoek van Schafthuizen en in het onderste een passage van de schrijver uit Nader tot U (1964).
Bidprentje
De kunstenares wilde met haar ontwerp de eerste en laatste levensfase van Reve verbinden. De door Dijkstra gemaakte foto, die ook op het bidprentje stond bij de begrafenis, vormde het uitgangspunt voor het gedenkteken.
De plek, waar de schrijver slechts een jaar woonde, moet de bezoeker volgens Kemper de mogelijkheid geven even stil te staan bij zijn leven, zijn geboortehuis en zijn woorden. ‘Het persoonlijk openen en sluiten van de luikjes is als een ontmoeting met de schrijver’.
Bijzonder monument
Reve stierf op 8 april jl. op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van dementie. Hij verbleef de laatste twee jaar van zijn leven in een verpleeghuis in het Belgische Zulte. Schafthuizen is erg ingenomen met het kunstwerk en de wijze waarop Reve wordt herdacht. Ook hij voelt op de plek van het gedenkteken de beklemmende sfeer die het boek De Avonden zo tekent, liet hij weten.
Zie voor meer informatie:
Monument Reve ook vanwege rol homo-emancipatie