Morrissey, de vormalige zanger van de fameuze band The Smiths, zegt geïnteresseerd te zijn in deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarvoor hij door de BBC is benaderd.
Na alle Britse fiasco’s in de afgelopen jaren, wil de BBC nu een van de allergrootste Britse liedjesschrijvers en zangers afvaardigen naar het Eurovisie Songfestival dat dit jaar in Helsinki gehouden wordt.
‘Ik heb mij kapot geërgerd aan de slechte resultaten van de Britse deelnemers in de laatste jaren. En ik vroeg mij steeds af waarom ze mij niet hadden gestuurd. Het bleef door mijn hoofd spelen’, zei de vertolker van songs als Heaven knows I’m Miserable Now en Girlfriend In A Coma gisteren.
De uit Manchester afkomstige
Morrissey
(47) werd in de jaren ’80 beroemd met The Smiths. De groep maakte een aantal klassieke albums, waaronder The Queen is Dead dat bij enquêtes onder popjournalisten veelvuldig tot een van de allerbeste uit de popgeschiedenis wordt gerekend. Het Britse poptijdschrift New Musical Express noemde enkele jaren geleden The Smiths zelfs belangrijker dan The Beatles. The Smiths gingen in 1987 uit elkaar. Morrissey begon daarop een solocarrière.
Zijn liefde voor het Eurovisie Songfestival is niet helemaal nieuw. In de video van You Have Killed Me die vorig jaar werd uitgebracht, verscheen Morrissey in de kleding van een Eurosongfestival-deelnemer. In de jaren ’80 werkte Morrissey ook al eens samen met Sandie Shaw die in 1967 het songfestival won met het nummer _Puppet On A String_.
Morrissey neemt aanzienlijke risico’s met een deelname. In de eerste plaats zal hij door de Britse kwalificatierondes moeten zien te komen, want uiteindelijk beslist het Britse publiek welke artiest naar Helsinki gaat. Als hem dat lukt, loopt hij het risico van een afgang tijdens het Eurovisie Songfestival zelf. Morrissey lijkt zich hierdoor echter vooralsnog niet te laten afschrikken. Hij zal een speciaal nummer schrijven en het zelf uitvoeren.
Het Verenigd Koninkrijk won het Eurovisie Songfestival voor het laatst in 1997 met Katrina and the Waves. Vorig jaar eindigde de Britse inzending op een teleurstellende 19de plaats, twee jaar eerder werd het land zelfs laatste.