Volgens het Britse katholieke weekblad The Universe is de beslissing van de WHO het gevolg van een pas verschenen rapport waaruit blijkt dat deze religieus geïnspireerde organisaties momenteel meer dan 70 procent van gezondheidsinfrastructuur in Afrika voor hun rekening nemen.
Anna Smith van het Britse Cafod hamert al jaren op de heel belangrijke rol van kerkelijk gelieerde en religieus geïnspireerde ziekenhuis- en andere gezondheidsinstellingen spelen in de strijd tegen aids. ‘Het Vaticaan maakte onlangs nog bekend dat 25 tot 45 procent van alle ngo-hulp voor aidspatiënten in Afrika door katholieke instellingen verstrekt wordt’.
Smith is ervan overtuigd dat deze instellingen, door hun sterke plaatselijke verankering, ook beter in staat zijn die hulp te bieden. ‘Hun infrastructuur en netwerken zijn gemakkelijk te mobiliseren. Ze hebben ook een grote invloed bij de uitwerking van een nationale strategie en bij het ter verantwoording roepen van de nationale regering en internationale instellingen’. Toch stelt Smith vast dat het bijzonder lang geduurd heeft voordat er ook officiële erkenning kwam van die bijdrage.
Ook Kevin De Cock van het hiv/aidsprogramma van de WHO erkent dat deze religieus geïnspireerde instellingen een vitale rol spelen in de burgermaatschappij en een bijzonder substantieel deel leveren van de eerstelijnszorg in de ontwikkelingslanden.