Terug naar overzicht

Verdeeldheid over homohandreiking in NGK

Ongeveer de helft van de regio’s ziet helemaal niets in een van boven opgelegde richtlijn. Daartegenover stonden regio’s die juist vurig pleiten voor zo’n handreiking.

Pastoraal opstapje

Verschil van inzicht openbaarde zich ook over hoe zo’n handreiking eruit zou moeten zien. Sommigen zagen het als een pastoraal opstapje voor het gesprek met homofiele broeders en zusters, in de vorm van bijvoorbeeld een goed bijgehouden website met adviezen of een lijstje met deskundige adviseurs die geraadpleegd zouden kunnen worden.

Ethisch standpunt

Een ander geluid was dat de Landelijke Vergadering een ethisch standpunt zou moeten innemen: een antwoord op de vraag hoe de Nederlands-gereformeerden principieel staan tegenover homostellen in de gemeente. Als er een landelijke handreiking moet komen, dan moet die worden opgesteld in samenwerking met de christelijk- en vrijgemaakt-gereformeerden, vonden veel afgevaardigden.

Repercussies

Ds. G.J. Lakerveld uit Deventer vreest dat een handreiking die tot doel heeft homo’s een veilige plek binnen de gemeente te bieden leidt tot repercussies. Wanneer je ruimte biedt aan homorelaties, waarbij geen huwelijk komt kijken, heeft dat invloed op de houding van jongeren. Waarom zouden zij zich houden aan de belofte van trouwen?

Bedenkingen

Volgens ds. K. Muller uit Aalsmeer en anderen is het vraagstuk rond homofiele gemeenteleden beter op te lossen in de gemeente of in de regio. Hij wees erop dat de Nederlands Gereformeerde Kerken het fenomeen pastorale handreiking niet kennen. Andere afgevaardigden wezen erop dat er naast voor homofilie nog wel andere onderwerpen zijn waarover je een handreiking zou kunnen maken: echtscheiding, ongehuwd samenwonen.

Durven uitspreken

Ds. J. Bouma uit Kampen signaleerde dat het ‘angstig stil is rond homofilie, zolang homo’s zich ook maar stil houden’. De Landelijke Vergadering moet zich over het onderwerp durven uitspreken, vond hij. ‘Daar hebben onze homofiele broeders en zusters recht op, maar ook degenen in de gemeente die zich afvragen welke plek homofielen in de gemeente moeten hebben’.

Aangehouden

Uiteindelijk besloot voorzitter A.P. de Boer het onderwerp aan te houden. Een speciaal ingestelde commissie gaat zich nog buigen over een bezwaarschrift van een lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk uit Zwolle dat zich richt tegen het besluit van zijn kerkenraad om homofiele leden ruimte te geven in de gemeente. Als dit bezwaarschrift ontvankelijk is, moet de Landelijke Vergadering zich inhoudelijk uitspreken over de kwestie. Dan kan de pastorale handreiking daarin worden meegenomen.

Zie voor meer informatie:

NGK-Landelijke Vergadering agendeert omgang holebi’s

Uniek verzoek om pastorale handreiking

Homohandreiking voor Gereformeerden

Dominee Ganzevoort stapt uit NGK

Ganzevoort trekt appèl in

Ganzevoort in beroep tegen ontslag

Met man samenwonende dominee ontslagen