Terug naar overzicht

COC en ChristenUnie met elkaar in gesprek

Volgens het COC zijn de uitlatingen van Slob ingegeven door een groeiend besef dat er in Nederland bijna geen maatschappelijk draagvlak is om weigerambtenaren tot in lengte der dagen in dienst te hebben.

COC Nederland wil dat gemeenten geen nieuwe weigerambtenaren meer in dienst nemen en dat waar mogelijk voor zittende ambtenaren praktische oplossingen worden gevonden.

Volgens van Dalen is dit standpunt geheel in de lijn met het coalitieakkoord. ‘Het verwijt dat we met vuur spelen of een hetze voeren herken ik dan ook niet’, zegt Van Dalen. ‘Het dreigement van de ChristenUnie dat er anders maar een wettelijke regeling voor weigerambtenaren moet komen heeft zelfs averechts gewerkt’.

Afgelopen zondag sprak een ruime kamermeerderheid zich uit tegen weigerambtenaren. Vijf partijen waaronder regeringspartij PvdA tekenden een convenant met het COC, waarin is vastgelegd dat een wettelijke regeling er nooit zal komen. CU-fractievoorzitter

Arie Slob

heeft laten blijken dat hij vooral vooral over deze COC-actie misnoegd is.

In meer dan zestig gemeenten is nu vastgelegd dat er in de toekomst geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zullen worden aangenomen. In Smallingerland heeft de CU-wethouder besloten zijn trouwtaken neer te leggen. Dat is een persoonlijke afweging tussen zijn religieuze overtuigingen en zijn wettelijke taak. Deze wethouder draagt, zoals het COC de afgelopen weken heeft bepleit, de last van gewetensbezwaardheid zelf en wentelt deze niet af op de maatschappij. COC Nederland vindt dat een goede zaak.

De negatieve reactie van CU-fractievoorzitter Slob over het optreden van het COC verbaast Van Dalen.

‘Tijdens mijn gesprekken met Rouvoet tijdens de kabinetsformatie heb ik de ChristenUnie leren kennen als een partij die met respect voor elkaars standpunten en positie het debat op argumenten wil voeren. Op die voet wil ik het contact met Arie Slob voortzetten en daarom nodig ik hem uit voor een gesprek om de dialoog met de homobeweging open te houden en het debat inhoudelijk te blijven voeren’.

Uit onderzoek van COC Nederland is gebleken dat van de 443 Nederlandse gemeenten ongeveer de helft geen weigerambtenaren in dienst zal nemen. Dat aantal groeit en het COC zal die ontwikkeling stimuleren.

‘Het COC is niet tegen christenen of mensen met gewetenbezwaren, maar draag die last zelf en wentel hem niet af op de maatschappij’, aldus Van Dalen: ‘Een vegetariĆ«r werkt ook niet in een slagerij’.

Zie voor meer informatie:
Homohuwelijk-dossier
Inventarisatie Gemeentelijk Trouwbeleid

Zie voor meer informatie ook ons dossier ChristenUnie.