De openbare aanklager eiste in eerste instantie een geldboete van € 300,=. ‘Een onbegrijpelijke eis gezien de aard van de mishandeling, de discriminatie die hierbij kwam kijken en het feit dat de veroordeelde al eerder voor mishandeling is veroordeeld’, aldus COC Amsterdam-voorzitter Dennis Boutkan die zelf bij de behandeling van de zaak aanwezig was.
Op 24 februari werd het 37-jarige slachtoffer na vertrek uit een homocafé geïntimideerd door een jongen die hem uitschold voor ‘flikker’, vervolgens bespuugde, in het gezicht sloeg en het slachtoffer trapte. De dader ging door met trappen terwijl het slachtoffer al op de grond lag. Toevallig was de politie ter plaatse en werd de dader opgepakt.
‘De fysieke en emotionele gevolgen zijn niet gering voor het slachtoffer en het is echt vreselijk dat homo’s in onze stad niet meer veilig zijn. Dat is ons natuurlijk allang bekend, maar blijkbaar krijg je pas veel media aandacht als je Amerikaans journalist bent zoals in het geval van de mishandelde Amerikaanse homo Chris Crain tijdens Koninginnedag 2005’, zegt Boutkan.
Gelukkig trok de rechter een scherpere conclusie dan de aanklager. Gezien de ernst van de mishandeling, het doorgaan met trappen terwijl het slachtoffer op de grond lag en het feit dat de dader al eerder was veroordeeld, legde de rechter een taakstraf op van 60 uur. De rechter noemde ook de emotionele schade voor het slachtoffer.
‘Deze taakstraf is een zwaardere en betere straf dan de geëiste geldboete. Het zou vreselijk zijn als je met een dergelijke hatecrime wegkwam voor de prijs van laten we zeggen twee keer niet handsfree bellen tijdens het autorijden’, aldus
Dennis Boutkan
.
De dader en familie van de dader hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd over het motief. Dat was reden voor de rechter om deze verklaringen van tafel te vegen. De dader heeft niet toegegeven dat zijn daad gericht was tegen homo’s en heeft ook geen verantwoording afgelegd tijdens de behandeling van de zaak.
‘Hij heeft helaas verstek laten gaan, waardoor er geen sprake kon zijn van het aanbieden van excuses of het geven van een verklaring. Dit was voor het slachtoffer erg belangrijk, maar blijkbaar kan het in ons rechtsysteem zo zijn dat je niet aanwezig hoeft te zijn bij je eigen veroordeling’, stelt Boutkan vast.
Het slachtoffer is tevreden met de uitspraak, maar is teleurgesteld dat de rechter geen enkele melding maakte van homodiscriminatie. Overigens heeft het slachtoffer wel alle lof over de opvang door de politie en de aangeboden steun door Slachtofferhulp en Meldpunt Discriminatie Amsterdam, waar ook melding is gedaan van de mishandeling.
‘Het is natuurlijk een vreselijk trieste gebeurtenis, maar ik ben wel blij dat het slachtoffer aangifte heeft gedaan en publiciteit heeft gezocht. Het is belangrijk dat we aandacht vestigen op mishandelingen van homo’s. Je kunt namelijk niet meer spreken van incidenten. Amsterdam begint echt een minder veilige stad te worden voor homoseksuelen en ik wil dat meer mensen zich hier bewust van worden’, aldus de voorzitter van COC Amsterdam.
De veroordeelde heeft 2 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid.