Terug naar overzicht

Een gele kaart voor de sport

In het rapport geven de onderzoekers drs. Annet Tiessen-Raaphorst en dr. Koen Breedveld een eerste beeld van het voorkomen van en het beleid gericht op vier typen onwenselijke praktijken in de sport: fysieke en verbale agressie, discriminatie en intimidatie, alcoholgebruik en tenslotte roken.

• 14 procent van de sporters is de afgelopen drie jaar getuige geweest van negatieve opmerkingen of grappen over homoseksualiteit, 20 procent van (negatieve) opmerkingen over andere culturen/religies en 17 procent van vrouwonvriendelijke grappen.

• 12 procent van de sporters geeft aan de afgelopen drie jaar getuige te zijn geweest van fysieke agressie in de sport.

• Bij de bijna 30.000 wedstrijden per week in het amateurvoetbal is in gemiddeld 7 gevallen sprake van geregistreerde misdragingen jegens scheidsrechters of officials.

• Van de sporters drinkt 14 procent geen alcohol, van de niet-sporters is dat 29 procent; 44 procent van de sporters ergert zich aan overmatig alcoholgebruik rond de sport.

• 17 procent van de sporters rookt dagelijks; onder de niet-sporters is dat 28 procent; steeds meer verenigingen stellen paal en perk aan het roken in en om sportvelden.

• Onwenselijke praktijken doen zich vooral voor bij teamcontactsporten die beoefend worden door mannen.

Dit zijn enkele van de conclusies uit de SCP-publicatie _Een gele kaart voor de sport – een quick scan naar wenselijke en onwenselijke praktijken in en rondom de breedtesport_.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van wat er op dit moment beschikbaar is aan (landelijke) statistieken, rapporten en registraties met gegevens over (on)wenselijke praktijken in de sport. Daarnaast zijn interviews gehouden met sportdeskundigen en vertegenwoordigers van sportorganisaties. Het rapport kwam tot stand op verzoek van de staatssecretaris van VWS. In vervolgonderzoek wordt nader ingegaan op de gesignaleerde ontwikkelingen. Zo komen dit jaar nieuwe gegevens beschikbaar uit een grote landelijke enquête (SCP) en een onderzoek bij sportverenigingen (Mulierinstituut).

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) heeft laten weten agressie, discriminatie en bovenmatig alcoholgebruik in de sport te gaan aanpakken. Ze wil met sportbonden en verenigingen afspraken maken over een _zero-tolerance_-beleid tegen onwenselijk gedrag op het sportveld.

‘Over enkele jaren wil ik een substantiële verbetering van de cijfers’, aldus Bussemaker in haar reactie. Ze roept de sportsector op om ook zelf plannen te maken om de negatieve praktijken tegen te gaan.

Bestrijding van homovijandigheid in o.a. de sport wordt in het coalitieakkoord als doel van het homo-emancipatiebeleid genoemd. Op initiatief van COC Nederland en Movisie Homo/Lesbisch Emancipatiebeleid werken holebi-organisaties in Nederland, waaronder ook Homosport Nederland, aan een gezamenlijk masterplan waarin o.a. ook beleidsaanbevelingen over de sport uitgewerkt zullen worden. Begin juni zal dit masterplan aan minister Plasterk, coördinerend minister voor het homo-emancipatiebeleid, aangeboden worden.

SCP-publicatie 2007/8, Een gele kaart voor de sport. Een quick scan naar wenselijke en onwenselijke praktijken in en rondom de breedtesport, Annet Tiessen-Raaphorst en Koen Breedveld, Den Haag, Sociaal en Cultureel Planbureau, april 2007, ISBN 978 90 377 0307 8, prijs € 13,90.

Voor eigen gebruik kan het rapport ook gedownload worden via de website van het SCP.

Zie voor meer informatie:

Uitsluiting holebi’s in traditionele sportverbanden

Homobeleid gericht op sportbonden hard nodig