COC-voorzitter Frank van Dalen roemde Saddie Choua vanwege de manier waarop ze homoseksualiteit zichtbaar maakt binnen de cultuur van moslimimmigranten. Het is voor het eerst dat moslimjongeren zo openhartig over hun geaardheid spreken.
Choua zei ‘erg gelukkig’ te zijn met de oorkonde, die is vernoemd naar de oprichter van het COC. De prijs wordt gemiddeld een keer per jaar uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het terrein van de homo en lesbische emancipatie.
‘Mijn zus Zahra maakt homoseksualiteit zichtbaar in allochtone kring’, lichtte Van Dalen toe. ‘Datgene dat zichtbaar is, kun je niet ontkennen. Ik hoop dat het anderen de moed geeft om ook voor hun geaardheid te durven uitkomen’.
In de film staat Choua’s lesbische zus Zahra centraal. Ook zes andere homoseksuele jongeren met een soortgelijke achtergrond vertellen hun verhaal.
‘Op het moment dat mijn ouders dachten dat Zahra ze lesbisch is, werd ik als oudste zus gebeld’, vertelt Choua. ‘Ik dacht dat Zahra gewoon dwars lag, dat deed ik ook in de puberteit. Toen mijn ouders later belden dat ze lesbisch is, ben ik boos geworden: nu moeten ze ophouden. Ik heb nooit gedacht dat Zahra lesbisch zou kunnen zijn.
Van mijn ouders moest ik haar die gekheid uit haar hoofd praten. Dat vond ik heel moeilijk, want ik had er zelf geen problemen mee. Maar als ik dat niet deed, gehoorzaamde ik mijn ouders niet. Ik was benieuwd naar hoe dat bij anderen ging, zodoende ben ik opzoek gegaan naar andere jongeren. Er wordt gezegd dat ik dapper ben, maar eigenlijk zijn de hoofdrolspelers in mijn film dat’.
De Nederlandse première werd georganiseerd door COC, De Balie en het Zinaplatform ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie (IDAHO). De documentaire maakt onderdeel uit van het COC Masterplan ‘Bespreekbaar maken van homoseksualiteit in etnische kring’.
Zie ook:
Bob Angelo-oorkonde voor filmmaakster ‘Mijn zus Zahra’