Terug naar overzicht

Bekroning COC-lobby rechten lesbische meemoeder en adoptie v

Ook komt er, op speciaal verzoek van het COC, een

financiële tegemoetkoming voor de kosten die de lesbische meemoeder maakt

om het kind van haar partner te adopteren.

Lesbische meemoeder

Voor de lesbische meemoeder betekent het wetsvoorstel waarover dinsdag gestemd wordt een belangrijke verbetering. Zij moet het kind van haar partner nu nog adopteren. Dat kost veel geld, duurt lang en betekent juridische onzekerheid voor het kind. Een man kan het kind van zijn vrouwelijke partner eenvoudigweg erkennen. Wanneer hij getrouwd is, krijgt hij het ouderschap zelfs van rechtswege.

De nieuwe wet vereenvoudigt de adoptieprocedure voor de meemoeder

. Zo wordt het mogelijk om de procedure al vóór de geboorte te starten en is de juridische band tussen kind en meemoeder vanaf dag één goed geregeld.

Vrouwen hoeven ook niet meer drie jaar samen te leven voordat de meemoeder het kind mag adopteren

. Een financiële tegemoetkoming beperkt de kosten van de procedure.

Het COC wil echter dat

ook erkenning en ouderschap van rechtswege voor de lesbische meemoeder worden opengesteld

. Een commissie onder leiding van

Ella Kalsbeek

(PvdA) onderzoekt momenteel de mogelijkheden daartoe. Zij rapporteert in oktober. Volledige gelijke behandeling van meemoeder kan zo nog voor eind 2007 gerealiseerd worden. Het COC houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten en blijft in gesprek met Kamerleden en het ministerie.

U-bocht constructie

De wet waarover de Tweede Kamer dinsdag stemt, maakt

een einde aan het verbod op interlandelijke adoptie

door paren van gelijk geslacht. Nu kunnen lesbo- en homoparen slechts via een U-bocht constructie een buitenlands kind adopteren: eerst adopteert de éne ouder, pas drie jaar later mag ook de ander adopteren.

Veel Nederlandse vrouwen- en mannenparen adopteren momenteel, in navolging van Paul de Leeuw, een Amerikaans kind. In Amerika mogen ze namelijk wél samen adopteren.

‘Nu verliest zo’n kind halverwege de vlucht naar Nederland één van de juridische ouders. Zuiver en alleen vanwege het verbod in de Nederlandse wet’, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen. ‘Als het voorstel dinsdag wordt aangenomen, betekent dat

een einde aan die wettelijke discriminatie

. Dat is van groot belang voor honderden homoparen die een kind willen adopteren.’

Wanneer landen geen kinderen ter adoptie aan Nederlandse homoparen willen af staan, blijven deze paren aangewezen op twee éénouderadopties. Ook het verzoek van het COC afgelopen week om aan het wetsvoorstel toe te voegen dat die twee adopties direct na elkaar kunnen plaatsvinden, waardoor het kind snel twee ouders heeft, werd door de Tweede Kamer gehonoreerd.

Jarenlange lobby

Het huidige wetsvoorstel is het resultaat van een lobby van de

Landelijke Werkgroep Politiek

van COC Nederland die in 2003 is gestart. Eind 2003 resulteerde deze lobby in een voorstel van Lousewies van der Laan (D66) om interlandelijke adoptie voor homoparen mogelijk te maken.

‘Er gingen nog honderden brieven, gesprekken en mediadruk overheen, voordat we toenmalig minister Donner zo ver hadden dat hij een wetswijziging indiende’ zegt Philip Tijsma, voorzitter van de Werkgroep. Begin 2007 volgde op aanzet van het COC een voorstel van Alexander Pechtold (D66) om de lesbische meemoeder gelijke rechten te geven.

Recent stelden de ministers Hirsch Ballin en Rouvoet nog voor dat een commissie het hele wetsvoorstel opnieuw zou bezien. Dat wist het COC met een intensieve lobby in de Tweede Kamer en een gesprek met de minister te voorkomen. De commissie onderzoek nu slechts hoe gelijke rechten voor de meemoeder snel gerealiseerd kunnen worden.

Aanstaande dinsdag zal een zoals het er nu naar uitziet een jarenlange lobby waarbij de diep gekoesterde wens van het COC en talloze lesbische vrouwen langs een waar mijnenveld van politieke tegenstellingen is geloodst met overgrote steun van de Tweede Kamer tot een goed einde worden gebracht.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.