Terug naar overzicht

UITSLAG EENVANDAAG-ENQUETE HOMOFOBIE

In de meeste gevallen van homohaat (64 procent) betreft het verbaal geweld zoals uitschelden of pesten. In 12 procent van de gevallen gaat het om fysiek geweld.

Amsterdam

Het gevoel van veiligheid is onder de Amsterdamse homo- en biseksuele respondenten sterker gedaald dan in de rest van het land: van de Amsterdammers voelt de helft zich onveiliger op straat. Deze groep heeft ook vaker dan elders te maken gehad met homohaat: 58 procent is daar het afgelopen jaar mee geconfronteerd.

Jongeren

Uit onderzoek van top-x, het jongerenpanel van EénVandaag blijkt dat ruim eenderde (37 procent) van de jongere homo- en biseksuelen wordt geconfronteerd met homohaat. ‘Daarbij gaat het niet om incidenten, want 40 procent van die jongeren zegt het afgelopen jaar vijf of meer voorvallen meegemaakt te hebben’, merkt Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland op.

In totaal zegt zeven procent van de holebi-jongeren dat zij te maken hebben gehad met fysiek geweld. De rest heeft te maken met vormen van sociale uitsluiting – 64 procent uitschelden en uitfluiten, 23 procent roddelen of pesten en 6 procent negeren en buitensluiten.

Sociale uitsluiting

‘Deze cijfers maken duidelijk dat goede voorlichting op scholen over homoseksualiteit echt noodzakelijk is. Om de sociale acceptatie te bevorderen, maar vooral ook om de sociale uitsluiting van holebi-jongeren te doorbreken. Tien procent van de slachtoffers zegt namelijk ook geen melding van homofobie te doen uit angst dat het bekend wordt dat men homo, lesbisch of biseksueel is. Dat mag zo niet blijven’, zegt COC-voorzitter Van Dalen.

Homohuwelijk

Het ‘homohuwelijk’ heeft brede steun: 72 procent van het EenVandaag-panel vindt het een goede zaak dat twee mensen van hetzelfde geslacht mogen trouwen. 21 procent van de deelnemers vindt dat niet.

Onder de jongeren van top-x krijgt het ‘homohuwelijk’ nog breder steunen: 82 procent is voor. Ook staan jongere respondenten positiever tegenover het opvoeden van kinderen door homo- en lesbische stellen dan oudere deelnemers: van de jongeren is 75 procent daarvoor, van de oudere respondenten 65 procent.

Homovriendelijk land

‘Nederland is een homovriendelijk land’, stelt 61 procent het EenVandaag-panel.

‘Wat opvalt is dat minder dan tweederde vindt dat Nederland homovriendelijk is – een derde vindt dat niet. Dat is nieuw. Tot voor kort, vooral vanwege het ‘homohuwelijk’, vond iedereen Nederland wereldkampioen als het ging om homo-emancipatie’, stelt Van Dalen vast.

‘Het besef lijkt door te dringen dat wettelijke gelijkheid nog niet betekent dat de samenleving ook werkelijk homovriendelijk is. Daar is meer voor nodig. Daar is beleid gericht op het bestrijden van homovijandigheid en het bevorderen van sociale acceptatie voor nodig. Dat is een doelstelling van het nieuwe kabinet’.

Maatschappelijk draagvlak

‘Het maatschappelijke draagvlak daarvoor lijkt groeiende te zijn. Nu is het aan het kabinet om op Prinsjesdag met gericht beleid te komen – in het onderwijs, in de buurten, bij politie en justitie, in de sport, op het werk, kortom in de samenleving als geheel om van Nederland een werkelijk homovriendelijk land te maken’, zegt COC-voorzitter Van Dalen.

Zie:

– de resultaten van het EenVandaag-panel.

– de resultaten van het top-x, het Eenvandaag-jongerenpanel – of kijk op www.top-x.nl, met een column erbij van Harm Edens.

e uitslag van het EenVandaag-panel zal morgenvroeg online te lezen zijn.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.