Jaarlijks organiseert de OVSE in Warschau de Human Dimension Implementation Meeting (HDIM).
Deze bijeenkomst vormt een belangrijke ontmoetingsplek voor niet-governementele organisaties (ngo’s) en overheden uit de gehele OVSE-regio, die heel Europa, Rusland, Centraal-Azië, de Verenigde Staten en Canada omvat. Mensenrechten, in een veelvoud aan vormen waaronder ook de bestrijding van homo-discriminatie, staan centraal tijdens deze bijeenkomst.
Het bijzondere aan deze conferentie is dat ngo’s niet alleen aanwezig kunnen zijn, maar volop mee kunnen praten over de onderwerpen op de agenda, en zelf ook side-events kunnen organiseren.
Tijdens de HDIM-bijeenkomst in 2006 heeft het COC op uitnodiging van de Nederlandse overheid voor het eerst een side-event georganiseerd. Dit jaar werd het COC daarvoor opnieuw uitgenodigd.
Namens COC Nederland waren Eunice den Hoedt, onderwijsconsultant, en Björn van Roosendaal, internationaal consultant en voorzitter van IGLYO (International Gay & Lesbian Youth Organisation) aanwezig.
Tijdens de side-event presenteerde Den Hoedt de ‘inside out’-werkvorm die het COC toepast in de onderwijsprojecten. Van Roozendaal gaf een inleiding op het IGLYO-rapport over social inclusion voor holebi-jongeren, waarin onderwijs een belangrijke rol speelt. Als gastspreker trad een vertegenwoordiger van de Poolse homo-organisatie Campagne tegen Homofobie (KPH) op, die vertelde over de actuele situatie in het Poolse onderwijs. Die situatie is gespannen sinds de Poolse Onderwijsminister Roman Giertych dit voorjaar met een wetsvoorstel kwam waarmee homoseksuele docenten feitelijk een beroepsverbod opgelegd kan worden en homoseksualiteit taboe wordt in het onderwijs. In middels is Giertych en zijn partij uit het kabinet gezet en wacht iedereen met spanning de aanstaande Poolse verkiezingen af om te zien of het ultra-conservatieve en –nationalistisch beleid van de afgelopen jaren voortgang krijgt of niet.
Namens het COC en IGLYO sprak Van Roozendaal ook de plenaire bijeenkomst toe en werd ook nog een schriftelijke interventie gepleegd. Hij wees in zijn bijdrage op de oproep tot verdraagzaamheid van het Vaticaan tijdens deze en eerdere mensenrechtenbijeenkomsten en vroeg hen die oproep ook te laten gelden voor de omgang met homoseksuelen. In tegenstelling tot voorgaande HDIM-bijeenkomsten bevatte de bijdrage van het Vaticaan dit jaar geen specifieke afwijzende bewoordingen over homoseksualiteit. Genegeerd worden kan ook vooruitgang betekenen….
Ten slotte werden de dagen in Warschau door de Nederlandse delegatie gebruikt voor het versterken van de banden met zusterorganisaties, waaronder vooral het Poolse KPH. Overleg werd ondermeer ook gevoerd met Adam Bodnar, die namens de Poolse tak van de Helsinki Foundation of Human Rights als juridisch adviseur heeft opgetreden voor de KPH-klacht bij het Europees Hof tegen Lech Kaczynski’s verbod van de Warschau Pride 2005. Dit zaak is ook in hoger beroep door de Poolse holebi-beweging gewonnen.