COC Nederland is erg blij met het advies om de positie van lesbische ouderstellen te verbeteren. Het is een belangrijke stap voorwaarts voor rechtsbescherming van het kind en de gelijkberechtiging van lesbische ouderstellen.
De commissie geeft het kabinet twee opties: erkenning van het kind door de tweede moeder en het verkrijgen van het ouderschap van rechtswege.
‘Erkenning wordt voor alle lesbische paren geregeld en dat is pure winst’, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen.
‘We hopen dat het kabinet snel zal besluiten dat wanneer er een kind wordt geboren binnen het huwelijk van een lesbisch echtpaar het ouderschap van rechtswege wordt verkregen’, licht Van Dalen toe. Dit is ook de manier waarop het ouderschap bij getrouwde heterostellen is geregeld.
Van Dalen: ‘Voor de commissie Kalsbeek volstaat ook voor getrouwde lesbische paren erkenning, maar vanuit het oogpunt van gelijkberechtiging maken we als COC wel een duidelijke keuze’.
Winst is volgens het COC in elk geval dat de commissie duidelijk uitspreekt dat sociaal ouderschap en het gezinsleven van lesbische ouders juridische voor het vasthouden aan het vermoeden van biologisch ouderschap gaat. Verder stemt het COC in met de vaststelling van de commissie dat het goed regelen van het juridische ouderschap lesbische paren en hun kinderen ook ‘het gevoel geeft voor altijd bij elkaar te horen’.
Tot dit moment kon een lesbische meemoeder het ouderschap alleen via adoptie regelen. Naast rechtsongelijkheid leidt deze procedure tot onnodige juridische procedures, kosten en risico’s voor het kind als er met de natuurlijke moeder tijdens of vlak na de zwangerschap wat gebeurt.
In verschillende gesprekken die COC Nederland met de commissie Kalsbeek voerde, droeg de belangenvereniging een groot aantal voorbeelden aan van lesbische ouderstellen die in de problemen zijn gekomen door het ontbreken van een goede regeling voor de meemoeder en het kind. Met de voorstellen van de commissie zijn dergelijke situaties verleden tijd.
De commissie spreekt duidelijk uit dat verbetering van de rechtspositie van lesbische ouderparen zwaarder weegt dan mogelijke problemen in het buitenland. Volgens de commissie loopt Nederland, met nog enkele andere westerse landen, voorop waar het homo-emancipatie betreft. ‘Daar mogen we als Nederland best trots op zijn’, aldus aldus Van Dalen.
Een sterke verbetering is ook dat erkenning reeds in werking kan worden gezet direct na de conceptie waar nu nog maanden lang extra risico’s bestaan voor moeders en kind. Ook de positie van de vader wordt in de nieuwe situatie beter afgebakend. Belangrijk winstpunt is ook dat er geen apart instituut voor lesbische ouderstellen komt. De erkenning voor heterostellen zou immers gewoon voor lesbische ouderstellen worden opengesteld.
Minister
Hirsch Ballin
kon nog niet inhoudelijk reageren op het rapport, dat hij in het kabinet zal bespreken. Wel gaf hij aan dat de commissie heldere uitgangspunten hanteert, zoals het belang van het kind, gelijke behandeling en de positie van de biologische vader. ‘De commissie heeft ons goed gereedschap gegeven om tot een helder kabinetsstandpunt te komen’.
‘Een herkenbare afstamming en het belang van een stabiele relatie zijn interessante en waardevolle punten. Je moet met beide rekening houden’, zei de minister. Hirsch Ballin vindt dat ook rekening moet worden gehouden met het buitenland door dingen niet nodeloos ingewikkeld te maken. Maar ‘ons denken begint bij wat wenselijk is’, voegde de minister daaraan toe.
Zie voor meer informatie het advies van de commissie Kalsbeek.
Zie voor meer informatie over de commissie Kalsbeek en andere politieke kwesties ons dossier Politieke Lobby.