Terug naar overzicht

Kamer stemt verdeeld over homobeleid

De voorstellen kwamen namelijk de orde bij de behandeling van de begroting van Plasterk’s ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De homo-emancipatienota ‘Gewoon Homo Zijn’ van minister Plasterk wordt later nog in de Kamer besproken.

COC Nederland heeft gelobbyd voor een versterking van het beleid om op scholen homovijandigheid te bestrijden – een prioriteit in het regeerakkoord. Daarvoor is het nodig dat scholen daar wettelijk toe verplicht worden. Of door een klein deel van het budget van 90 miljoen voor het project De Veilige School te reserveren voor homobeleid in het onderwijs.

De Kamer kreeg de kans om dit linksom of rechtsom te regelen, want er was zowel een voorstel van de VVD voor een wettelijke regeling als van GroenLinks om 3,5 miljoen euro voor homo-discriminatie te reserveren uit het project De Veilige School.

Beide voorstellen haalde echter geen meerderheid. Tegen waren PvdA, CDA, ChristenUnie en de SGP. De regeringspartijen vertrouwen er op dat minister Plasterk een deel van het onderwijs kan overtuigen meer werk te maken van de bestrijding van homovijandigheid in het onderwijs. Het oormerken van gelden achten zij daarom nog niet nodig. Bovendien zijn zij van mening dat een wettelijke regeling mogelijk in strijd is met de onderwijsvrijheid. Minister Plasterk had het bijzonder onderwijs recent in een interview met het Reformatorisch Dagblad al geruststellend laten weten dat hij geen ‘gedachtepolitie’ wenst.

‘Dit resultaat is wel teleurstellend. Het gaat er niet om scholen een bepaalde visie op homoseksualiteit op te leggen. Van ‘gedachtepolitie’ is helemaal geen sprake’, zegt Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland. ‘Zelfs in het onderwijspakket ‘Helemaal Anders’ van de stichting Different dat met een bijbelse visie op homoseksualiteit zich specifiek richt op het reformatorisch onderwijs wordt het bestrijden van homo-discriminatie als leerdoel genoemd’.

COC Nederland heeft in de lobby duidelijk proberen te maken dat de Commissie Gelijke Behandeling juist over dit onderwerp in een oordeel in 2005 al kenbaar had gemaakt dat door het ontbreken van een wettelijk kader scholen niet verplicht kunnen worden preventief zorg te dragen voor een homovriendelijk schoolklimaat. De praktijk toont ook aan dat de meeste scholen het nu laten afweten.

‘Zelfs een homovriendelijke gemeente als Zwolle noemt de bestrijding van homodiscriminatie niet in het veiligheidsregels die de gemeente heeft afgesproken met de scholen. Andere gronden als politiek, geloof, leeftijd, ras en geslacht worden wel genoemd. Als zelfs zo’n koplopergemeente als het gaat om homo-emancipatiebeleid dit uit zichzelf doet, dan is er dus meer nodig dan de overtuigingskracht van de minister’, stelt het COC vast.

Twee andere voorstellen ter bevordering van de homo-emancipatie werden wel door een Kamermeerderheid overgenomen – ook met de steun van de COC-lobby.

Allereerst pleitten D66 voor het behoud van de subsidie voor het project Tri-Angel, een programma van chathulpverlening voor allochtone holebi-jongeren. Door chathulpverlening is het mogelijk om een moeilijk bereikbare doelgroep op een gemakkelijke manier te benaderen. Bovendien is de hulpverlening laag in kosten maar tegelijk hoog in effectiviteit.

COC Nederland heeft dit D66-voorstel in zijn lobby gesteund, omdat het hier ook gaat om een project dat een goed voorbeeld is voor andere gemeenten die zulke projecten willen opzetten, maar dan is het wel belangrijk dat het project voortgezet kan worden.

D66-woordvoerder homozaken Boris van der Ham: ‘Het is belangrijk dat ook deze jongeren zich gesteund weten als ze uiting willen geven aan hun identiteit. Chathulpverlening is een gewenste en laagdrempelige vorm van bijstand en voorlichting’.

Daarnaast spoorde D66 en GroenLinks het kabinet aan om de aanbevelingen van de Commissie Kalsbeek over lesbisch ouderschap snel in de vorm van een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen. Ook dit voorstel is door de Kamer overgenomen. Enkel CDA, ChristenUnie en SGP stemde tegen.

Het kabinet stelde een commissie in om de juridische aspecten van het lesbisch ouderschap te onderzoeken. Van der Ham: ‘Nu ook de commissie adviseert dat de lesbische meemoeder haar kind gewoon moet kunnen erkennen, of het ouderschap van rechtswege moet kunnen krijgen als het stel getrouwd is, staat niets het kabinet nog in de weg daarover een wetsvoorstel lesbisch ouderschap snel naar de Kamer te sturen’.

Zie voor meer informatie ons dossier Politieke Lobby.