Eerder dit jaar sprak een politierechter in Den Bosch een 19-jarige Utrechter vrij die een politieman in de Nieuwsjaarsnacht 2007 had uitgescholden voor homo. De agent voelde zich beledigd en maakte daarom proces-verbaal op. Maar de politierechter oordeelde dat het woord ‘homo’ geen beledigend karakter heeft, omdat het een ‘neutrale aanduiding voor een bevolkingsgroep’ is.
Het hof hoorde enkele weken geleden zowel de agent als de verdachte omdat het proces-verbaal volgens de rechters niet volledig was. Op de zitting verklaarde de Utrechter dat zijn uitlating voor hem net zoiets betekende als ‘eikel’ of ‘sukkel’. Hij kon zich voorstellen dat de agent zich hierdoor beledigd voelde.
Het hof oordeelde naar aanleiding van deze verklaring dat er geen twijfel bestaat over de opzet tot belediging. De man kreeg 200 euro boete zoals justitie eerder had geëist.
COC-voorzitter Frank van Dalen is blij met de veroordeling. Hij maakte op BNR Nieuwsradio duidelijk dat homo als scheldwoord tot het ‘dagelijks taalgebruik’ in Nederland behoort – niet enkel agenten krijgen het woord naar hun hoofd geslingerd als scheldwoord. Van Dalen verwees daarbij naar een onderzoek van het Genootschap Onze Taal waarin is vastgesteld dat homo in Nederland zelfs in de top 5 van scheldwoorden staat. ‘Het woord homo wordt gebruikt als aanduiding voor een minderwaardig mens’.
‘Niet enkel een politieagent wordt daarmee in zijn eer aangetast, het woord wordt ook veel te vaak op scholen, sportvelden, in het verkeer en op het werk gebruikt. Een ommekeer is enkel mogelijk door daar actiever tegen op te treden’.
‘Binnen de homoscene zijn geluiden te horen dat ‘we ons niet moeten aanstellen’ en ‘onze schouders moeten ophalen’. Het COC is het daar niet mee eens’, zegt Van Dalen. ‘Er zit gemiddeld vijf tot zeven jaar tussen het ontdekken van je seksuele geaardheid en er mee naar buiten durven te treden naar familie of vrienden. Men is bang voor afwijzing. Het is dus erg kortzichtig om maar te roepen dat homo gebruikt als scheldwoord niet erg is. Het COC wil een wereld waarin homoseksualiteit volledig geaccepteerd is. In zo’n wereld past het niet om het woord ‘homo’ te gebruiken alsof het gaat om een minderwaardig soort mens’, aldus COC-voorzitter Frank van Dalen.
Van Dalen is daarom blij met de gesprekken die het COC voert met de KNVB om actiever op te treden tegen homofobe spreekkoren. ‘In Engeland zijn mensen daar al voor opgepakt en veroordeeld tot een tijdelijk stadionverbod’, zegt Van Dalen. ‘Daarmee wordt een duidelijk signaal gegeven dat daarmee de waarden en normen in onze samenleving overschreden worden’.
In een toelichting op deze uitspraak op BNR Nieuwsradio verklaarde de persraadsheer dat het woord homo in het algemeen geen scheldwoord is, maar onder bepaalde omstandigheden kan het woord doelbewust wel als zodanig gebruikt worden en is daarmee strafbaar. De persraadsheer beklemtoont daarom een ‘zorgvuldige omgang’ met het woord homo.
Zie ook:
Uitschelden agent voor ‘homo’ nader onderzocht
Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie