‘De beslissing betekent dat er geen juridisch obstakel is voor een lesbisch of homopaar, of één van de partners, voor de adoptie van een kind waar zij geen biologische band mee hebben’, aldus de persverklaring van het Israëlische ministerie van Justitie.
Een weigering tot adoptie louter vanwege het feit dat de ouders beide homoseksueel zijn heeft geen rechtsgrond volgens Mazuz. Maar hij beklemtoont ook dat beslissingen in dit soort zaken steeds per geval bekeken moeten worden, waarbij in het belang van het adoptiekind alle relevante zaken gewogen dienen te worden.
Op dit moment mogen lesbische en homoparen al het kind adopteren dat wel een biologische band heeft met één van de partners. Dat is het gevolg van een vonnis in 2000 van het Israëlische Hooggerechtshof in de zaak van Nicole en Ruti Berner-Kadish. Het Hof oordeelde daarin positief op het verzoekschrift van de Nicole om geregistreerd te mogen worden als adoptief-moeder van het kind van haar partner Matan.
Verder hebben rechtbanken de afgelopen jaren de Israëlische overheid gedwongen om in het buitenland gesloten huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te erkennen. Ook moeten voordelen die nu voor heteroseksuele echtparen gelden ook voor die paren beschikbaar zijn. Het oordeel over adoptie door homo- en lesboparen van Mazuz is in lijn met die gerechtelijke vonnissen.
Advocate Irit Roseblum ziet het oordeel van Mazuz als een doorbraak. ‘Er wordt hier stelling genomen: We erkennen het bestaan van gezinnen die weliswaar anders, maar wel gelijkwaardig zijn’. De advocate heeft de organisatie Nieuw Gezin opgericht, die voor gelijke rechten voor homo- en lesboparen opkomt.
Zevulun Orley, van de Nationale Religieuze Partij, en Avraham Ravitz, van de Verenigd Thora Jodendom, verzetten zich tegen het besluit van Maruz en hebben daarom voor vandaag een spoeddebat in de Commissie voor Arbeid, Welzijn en Gezondheid van de Knesset aangevraagd.
Tijdens de zitting van deze commissie zullen zij het vooral gemunt hebben om minister Isaac Herzog van Sociale Zaken en Welzijn die het oordeel van Mazuz steunt.
Herzog liet in december al weten dat hij vindt dat de uitspraken van het Hooggerechtshof in tal van homo-adoptiezaken aanpassing van de adoptieregels noodzakelijk maken.
‘We moeten handelen in de geest van het Hooggerechtshof als paren van hetzelfde geslacht aan alle criteria voor adoptie voldoen. Een moderne staat heeft geen andere keuze dan te accepteren dat er in de huidige wereld meerdere gezinsvormen bestaan waarin een kind in liefde en genegenheid kan opgroeien’.
Zijn collega-minister van Industrie, Handel en Arbeid en lid van de Shas-partij Eli Yishai beschuldig Herzog daarom van ondersteunen van initiatieven die het traditionele gezin ondermijnen. Yishai noemt de beslissing van Mazuz ‘misselijkmakend’.
Yishai beschouwt het besluit van Mazuz ook als een aantasting van de godsdienstige status quo die de grondslag vormt van het regeerakkoord tussen Shas en Kadima, de partij van premier Ehud Olmert, en dreigt daarmee met een kabinetscrisis.