In de eerste emancipatiegolf ging het om het einde van de strafbaarheid, in de tweede om de wettelijke gelijkstelling – bekroont met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht – en in de derde golf die nu is ingezet is sociale acceptatie het doel, zo verklaarde de minister.
Gewoon
Die derde emancipatiegolf is wel moeilijker voor de overheid, zegt de minister. ‘Je blijft dan vaak hangen op het verlenen van subsidies. De acceptatie is flinterdun. ‘Ze doen maar, als ze maar niet bij mij in de buurt komen’ schept ook afstand, maar dat is niet voldoende’.
‘De helft van het geweld heeft te maken met allochtonen, met name Marokkanen. Dat mag je niet als incidenten afdoen, daar moet je iets aan doen. In elke schoolklas zitten homoseksuelen, bijna in elk elftal, zeker met de reserves erbij. Als mensen dan zeggen ‘Nee bij ons niet’, dan zit er dus iets fout. Dan krijg je ontkenning. Om al die redenen gaan we de komende jaren zwaar trekken aan dit onderwerp. Wij als kabinet vinden dat het gewoon is als je homo bent’.
Onderwijsnota
Veel partijen bleken vragen te hebben over de manier waarop het onderwijs omgaat met homoseksualiteit en over de mate waarin homoseksuelen op scholen worden geaccepteerd.
Ook Plasterk zei zich zorgen te maken. ‘In het onderwijs moet heel veel gebeuren. Dat is de plaats waar de meeste mensen zich bewust worden van hun seksualiteit’.
‘Ik kom op veel scholen, vaak met duizend leerlingen of meer, waar iedereen zegt: bij ons zijn er geen homo’s. Daar is dus iets mis’, stelt minister Plasterk onomwonden.
Alle scholen moeten homoseksualiteit aan de orde stellen, maar hoe zij dat doen, moeten zij zelf weten, benadrukt de minister.
‘Homoseksualiteit afschilderen als een misdaad of een ziekte is onacceptabel, maar de overheid kan niet voorschrijven wat een leraar voor de klas moet zeggen’.
Plasterk heeft homo-organisaties van christelijke, joodse en hindoeïstische signatuur gevraagd met een gezamenlijk plan te komen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken op orthodox-religieuze scholen.
Er is veel geld beschikbaar om vijandigheid tegenover homo’s te bestrijden, net als geweld op straat. Daar moet iedereen zich veilig voelen. We gaan kijken of rapportage van homogeweld kan worden ingevoerd. Er komt een verruiming van regels om discriminatie op school tegen te gaan. Huisregels moeten niet-discriminerend zijn’, zegt minister Plasterk.
De Onderwijsinspectie gaat onderzoek doen naar de manier waarop scholen omgaan met homoseksualiteit en homofoob gedrag. Minister Plasterk zal de resultaten gebruiken voor een afzonderlijke nota over het onderwijs. De resultaten zijn over een jaar bekend.
Gay and Straight Alliantie
De minister heeft aan het COC gevraagd voorstellen in te dienen voor een bedrag van drie ton per jaar. Ze doen meer dan alleen voor leden, maakt de minister duidelijk. ‘Het COC is een broedplaats voor veel initiatieven’.
Als voorbeeld daarvan noemt Plasterk de zogenaamde Gay Straight Allianties – een aanpak die door het COC ontwikkeld is om sociale acceptatie gericht te bevorderen.
Het opzetten van zulke Gay and Straight Allianties juicht minister Plasterk toe. Leerlingen moeten in zijn ogen ook terecht kunnen bij vertrouwenspersonen.
‘Er komt een Gay and Straight Alliantie in de sportwereld, net als in diverse andere kringen, ook kleine zoals in orthodoxe kring’, laat de minister weten.
Transgenders en Internationaal
Plasterk erkent dat er in zijn nota weinig over transgenders staat. ‘Dat paste niet bij de titel, maar ze hebben wel mijn volle aandacht’, verzekert de minister.
De minister laat ook weten dat Nederland internationaal een voortrekker van homorechten is en zal blijven. Bijvoorbeeld door wereldwijd te pleiten voor afschaffing van de strafbaarheidstelling. ‘Daar waar het kan laten we internationaal van ons horen. De positie van homo’s moet internationaal worden verbeterd’, vat de minister de inzet van het beleid samen.
Ook voor Defensie worden de nodige maatregelen genomen. ‘In het leger lag het vroeger niet voor de hand. Daar is al veel veranderd en dat beleid zetten we voort’, zegt de minister.
Kleinere gemeenten
Volgende week tekent minister Plasterk een ‘koplopersovereenkomst homo/lesbisch emancipatiebeleid’ met de vier grote steden. Maar de aandacht beperkt zich niet tot de die steden, ook kleinere steden worden via expertisecentrum Movisie benadert en gestimuleerd om beleid te voeren.
‘Ik doe er nog een schep bovenop met de grote gemeenten, maar het moet overal. Vaak zijn het steden met een regionale functie. Ook buiten de grote steden komt er een plan en ik zal ook met de VNG overleggen’, beloofde de minister.
Het debat wordt woensdag 5 maart a.s. van 18.30-20.00 uur voortgezet.
Zie voor meer informatie ons dossier Politieke Lobby.