De Raad van State heeft de bezwaren van Kazemi afgewezen omdat hij eerder in Groot-Brittannië een asielaanvraag heeft gedaan. Dat verzoek is al afgewezen, maar Kazemi kan in dat land nog in hoger beroep gaan en dus moet volgens de Raad van State eerst die procedure gevolgd worden. Op grond van het Dublin Akkoord is het eerste land waar iemand een asielaanvraag doet verantwoordelijk voor de behandeling van zijn procedure. Nederland kan zijn zaak daarom niet behandeling nemen.
Formele gronden
‘Nederland kan op humanitaire gronden best afwijken van de regels van het Dublin Akkoord, maar op louter formele gronden gebeurd dit nu niet. Terwijl de kans op asiel in Groot-Brittannië klein is, want er zijn geen nieuwe feiten in Kazemi’s zaak. Ons land neemt daarmee een groot risico door hem terug te sturen naar Groot-Brittannë’, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen.
Kamervragen
D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft inmiddels in samenwerking met het COC nieuwe Kamervragen gesteld. Staatssecrataris Albayrak van Vreemdelingenbeleid wordt gevraagd op grond van haar eigen bevoegdheden toch asiel te verlenen aan Mehdi Kazemi. Mocht ze zich toch willen houden aan de formele procedures van het Dublin Akkoord en besluiten tot uitzetting naar Groot-Brittannë, dan wordt gevraagd of ze direct contact wil opnemen met haar Britse ambtgenoot. Die zou ze kunnen aanbieden om Kazemi asiel te willen verlenen indien de Britten besluiten tot uitzetting naar Iran.
Speciale groepsregeling
Nederland heeft sinds eind 2006 voor Iraanse homoseksuele asielzoekers een speciale groepsregeling. Dat houdt in dat deze asielzoekers worden toegelaten als vaststaat dat ze uit Iran komen en homoseksueel zijn. Individuele toetsing van de asielaanvraag is dan niet meer nodig. Dit besluit is genomen, juist omdat Iraanse homoseksuelen zo’n groot gevaar op vervolging lopen in Iran.
Europees Hof
De advocaat van Mehdi Kazemi is inmiddels bezig met spoedprocedure bij het Europees Hof. Hij dringt er bij Justitie op aan niet tot uitzetting naar Groot-Brittannië over te gaan zolang die procedure niet is afgerond.
Zie voor meer informatie ons dossier Stop Executies Iran.