Dat blijkt uit de antwoorden van minister Verhagen op schriftelijke vragen van D66-fractieleider Alexander Pechtold. Het Kamerlid ziet juist nu een kans om van het inreisverbod voor mensen met hiv af te komen, omdat de VS en Europa onderhandelen over een ander visumbeleid.
Een vraag op het groene formuliertje dat reizigers naar de VS moeten invullen, is of de persoon een overdraagbare ziekte heeft. Hiv of aids vallen daaronder volgens de Amerikaanse wet.
‘Deze ziekte moet geen reden zijn iemand de toegang tot een land te weigeren. Dat is discriminatie’, zegt Pechtold. ‘Met bijvoorbeeld open tuberculose kan iemand zijn omgeving in de problemen brengen. Amerika heeft een volstrekt verouderd beeld van hiv’.
Het reisverbod naar de VS voor Europeanen met hiv of aids geldt sinds 1987. De Amerikanen stelden het verbod toentertijd in wegens ‘gevaar voor de volksgezondheid’. Het inreisverbod is ook in de VS zelf omstreden en internationaal worden uit protest daartegen geen grote internationale conferenties over hiv/aidspreventie in de VS gehouden.
Nederland zal in de voorbereidingen aandacht vragen voor het inreisverbod en pleiten voor gelijke behandeling, aldus Verhagen. Volgens hem heeft de Europese Raad momenteel geen beleid omtrent het inreisverbod voor mensen met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. ‘Wij zetten ons in voor de bestrijding van alle vormen van discriminatie en stigmatisering van mensen met hiv of aids’, zegt minister
Maxime Verhagen
.
Nederland heeft al meermalen tijdens overleg met de VS duidelijk gemaakt het niet eens te zijn met de Amerikaanse maatregel. Reizigers met hiv/aids kunnen weliswaar ontheffing vragen als zij voor officiële doeleinden de VS bezoeken. Maar ook dat druist volgens Nederland in tegen de internationale richtlijnen, omdat het stigmatiserend en discriminerend is.
De richtlijnen van VN-organisaties zoals UNAIDS en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) uit 1998 veroordelen de beperkingen voor geïnfecteerden. Maar deze richtlijnen kunnen niet worden afgedwongen, aldus Verhagen. Onlangs heeft UNAIDS een internationale werkrgroep opgericht die aanbevelingen doet voor landen die inreisbeperkingen hebben vanwege hiv/aids. Nederland zit ook in dit team.
Volgens de Amerikaanse ambassade weet de douane in de VS alleen door het groene formulier wie hiv-geïnfecteerd is. Dus wie op de vraag ‘Heeft u een overdraagbare ziekte?’ nee aankruist, komt gewoon binnen? ‘Ik kan alleen antwoorden dat de Amerikaanse douanier slechts na een eerlijk antwoord kan weten dat een reiziger hiv-geïnfecteerd is, zodat toegang kan worden geweigerd’.
Een nogal misleidend antwoord, want door de controle van de bagage kunnen medicamenten ontdekt worden die op er op duiden dat iemand seropositief is en dan kan het nee-antwoord op het groene formulier tot een nader onderzoek en waarschijnlijk tot een inreisverbod leiden.
Zie hier de antwoorden van minister Verhagen op de Kamervragen van D66-Kamerlid Pechtold.