Terug naar overzicht

Amsterdam gaat discriminatie harder aanpakken

Behalve de bestaande maatregelen om discriminatie tegen te gaan, wil het college tot 2010 extra inzetten op het verhogen van de meldingsbereidheid, het tegengaan van zogenoemde hatecrimes tegen homo’s en het bevorderen van een transparant deurbeleid bij horecagelegenheden. Ook wil de gemeente als werkgever een voorbeeldfunctie vervullen.

Geregeld hebben in Amsterdam incidenten plaats die te maken hebben met discriminatie. Zo verstoorde een groepje jongeren op Koninginnedag een homomodeshow op het Rembrandtplein.

Volgens Cohen ligt het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam rond de achthonderd en is het aantal aangiften bij de politie gestegen naar 232. ‘Onderzoek toont aan dat dit slechts het topje van de ijsberg is, in de meeste gevallen wordt nooit melding gemaakt van discriminatie’’, aldus de burgemeester.

In de hoofdstad wonen 177 nationaliteiten samen. Hiermee is Amsterdam de meest multiculturele stad ter wereld, stelt de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Amsterdammers zich vorig jaar gediscrimineerd voelde. Surinamers, Turken en Marokkanen ervoeren dat zelfs nog vaker.

In het plan van aanpak staat dat extra capaciteit nodig is bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam, zodat meer meldingen kunnen worden opgenomen en onderzocht. Het college wil hiervoor een miljoen euro uittrekken.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discriminatie.