Björn van Roozendaal, internationaal medewerker van COC Nederland, is de afgelopen week druk aan het lobbyen geweest in New York om de instemming voor de aanvraag van COC Nederland van het NGO-comité te krijgen. Daarvoor is de afgelopen maanden hard gewerkt achter de schermen om steun te krijgen. ‘De Nedelandse vertegenwoordiging in New York en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben het COC daarbij geweldig ondersteunt’, zegt Van Roozendaal.
‘Dit resultaat kon alleen worden geboekt door de geweldige lobbyinspanningen van Nederland en het Verenigd Koninkrijk’, zegt Van Roozendaal. ‘Dit resultaat is een historische doorbraak voor LGBT-organisaties bij de Verenigde Naties. De ECOSOC-raad zal de aanbeveling volgende maand nu over moeten nemen’.
Minister Maxime Verhagen is blij met de aanbeveling voor het COC. ‘Dit is een belangrijke stap’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. ‘Het betekent een ondersteuning van ons beleid om discriminatie wegens seksuele geaardheid via de Verenigde Naties aan te pakken’. De strijd tegen discriminatie van homoseksuelen is een van de prioriteiten in het Nederlandse mensenrechtenbeleid. Daarom heeft Nederland zich actief ingezet om landen die lid zijn van het NGO-comité te overtuigen het COC de consultatieve status toe te kennen.
‘Dit is inderdaad uniek’, zegt Boris Dittrich. ‘Behalve de Nederlandse en Britse missies heeft Björn zelf fantastisch werk gedaan. Het is voor het eerst dat een LGBT-organisatie een positief advies krijgt van het NGO-comité waar homofobe landen veel invloed hebben. Het betekent dat het COC voor andere LGBT-organisaties die een waarnemersstatus willen aanvragen de weg geplaveid heeft’.
‘Wat als een droom begon, lijkt dankzij de inzet van velen tot een succes te worden gebracht. Ik ben ontzettend trots op ons COC’, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen. ‘Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de tomeloze inzet die is geleverd om de aanvraag op de drempel van goedkeuring te brengen’.
Die dank gaat vooral uit naar COC-bestuurslid internationaal beleid Joyce Hamilton, internationaal medewerker Björn van Roozendaal en de leden van de COC Landelijk Werkgroep Internationaal Beleid én hun partners bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse VN-vertegenwoordiging, ILGA-Europe, HRW en de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC).
De ECOSOC-raad komt in juli a.s. bijeen om te beslissen over de aanbeveling van het NGO-comité over de waarnemersstatus van COC Nederland. Soortgelijke aanvragen van het Zwitserse LESTIME en het Braziliaanse ALGBT zijn op formele gronden doorgeschoven naar de volgende bijeenkomst van het NGO-comité.
Zie voor meer informatie het weblog COC naar de VN.